Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
206 cl
207 cli
208 clij
209 cliij
210 cliiij
211 clv
212 clvi
213 clvij
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217 clxi
218 clxij
219 clxiij
220 clxiiij
221 clxv
222 clxvi
223 clxvij
224 clxviij
225 clxix
226 clxx
227 clxxi
228 clxxij
229 clxxiij
230 clxxiiij
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209cliijſachen/ Das ſechßt bůch. von der räße vnd ſcherpffe. doch ligend auch die ſchlangen vn{der} dem ſchlan
genkraut
verborgen/ die meerzwibeln vnd zwibelen ſeind vnſchedlich/ die
ruten
geſunder vnd nutzlich.
Man ſol einen jeden ſaamen wann der Mon
wachſet
vnd warme tag ſeind/ ſeyen.
Wañ du aber der kriechbäum vnd
kirßbäum
wurtzel/ vyl mehr den ſetzlingen räben/ die nießwurtz/ oder
lange
krumen cucumeren/ oder ſcamonien ſetzet/ werden ihre frücht pur-
gierẽ
/ wie auch Cato gelernet hatt.
alſo beſchicht auch wañ man diſe dem
köl
oder mangolt ſetzet.
Die bäum tödtet man/ wann man ſie in den hundstagen mit einem bo-
1111[Handwritten note 11] rer biß auff das marck boret// vnd demnach petroleum mit ſch wäbel hin-
ein
thůt.
dañ alle gewächs verderbend vyl ehe wann man ſie in der hitz ver
wundet
.
deßhalben wañ man ihnẽ die runden vmhauwet/ verderben auch
andere
alle der ſelbigen zeit/ dañ es iſt gewüß daß das leben entweders in
den
runden/ oder im marck ſtecket/ als wir in den heimlichkeiten angezeigt
habend
.
diſe beid ſeind im ſtock/ äſten vnd wurtzlen. Wañ du nun diſen
zeiten
das onnutz kraut außgehauwen/ demnach mitt ſchwebel vnd äſchen
beſprengt
haſt/ ſo ſterben ſie.
Alſo habend wir angezeigt wie die gewechs
gend
erhalten werden/ welches auch auß einem vngezweifelten grund har-
kom̃et
.
Man ſagt auch von einem anderen/ nam̃lich wañ man die ſaamẽ in
krautwürmen
blůt naß machet/ oder aber in der großen haußwurtzẽ ſafft.
Vnd welches noch mehr man vermeint/ wañ man diſen/ weil er noch grün
iſt
/ in die ſchnecken heüßlin behaltet.
Von wein vnd eſſig/ Das xxiiij. Capitel.
DEr wein iſt der aller beſt/ an ihm ſelbs/ oder auß dem gebrauch/
oder
an der ſeltzamkeit.
vnſerer zeit aber iſt der Monobaſi-
ter
/ welchen man gemeinlich den Maluaſier nennet/ der aller
edleſt
/ vor zeiten war der Falernum/ wie auch die Merſiter re-
ben
am hübſcheſten ſeind.
aber der Trözeniſch wein machet et-
wan
vnfruchtbar/ vnd der Achaiſch mißburten/ dañ der ein iſt entweders
bitter
/ oder abdäuwiſch/ der an{der} aber gar zůfeücht.
ſolliches mag der wein
leichtlich
zůwegen bringen/ dieweil er in täglichem gebrauch/ vnd einer ſtar
cken
natur.
Wañ man aber diſem ſein nateürliche feüchte nimmet/ wirt er
eſſig/ darumb ſpeiſet der eſſig gar nicht.
er wirt auch ſo vyl ſcherpffer/ ſo
vyl
vnd der wein ſtercker geweſen.
deßhalben wirt der wein durch dz feüwr
eſſig/ weil der feißter theil verzeret iſt.
Diſes aber iſt des gegenwertigen bůchs ordnung mit dem bůch von den
11wie ſich diſes
lůth
mit dem
werck
der
Subtiliteten

halte
.
ſubtiliteten/ alſo das die ding/ ſo doſelbſten mit kurtzem gehãdlet/ hie weit
läuffiger
/ vnd wie man pfligt zůſagen/ gar in die hend geben werden.
Was
aber
doſelbſten weitläuffig/ on eroffnung der vrſachẽ/ das wirt hie mit an-
zeigung
der vrſachen/ auff dz kürtzeſt außgelegt.
Dieweil dañ der eſſig kein
feißte
feüchtigkeit in jm hatt/ löſchet er am mehrſten das feüwr auß.
Dann
über
dieſs dz er die feüchte feißtigkeit nit laßt an ghan/ wie auch dz waſſer/
wegẽ ſeiner kälte/ verderbt er auch daſſelbig durch ſein ſcherpffe/ darũb
ſeind
etlich geſatz für den eſſig gemachet/ das feüwr brunſt mit zůlöſchẽ.
Es wirt aber ein jeder wein eſſig/ vnd die beid werden auß allen din-

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