Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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631 dlxxv
632 dlxxvi
633 dlxxvij
634 dlxxviij
635 dlxxix
636 dlxxx
637 dlxxxi
638 dlxxxij
639 dlxxxiij
640 dlxxxiiij
641 dlxxxv
642 dlxxxvi
643 dlxxxvij
644 dlxxxviij
645 dlxxxix
646 dxc
647 dxci
648 dxcij
649 dxciij
650 dxciiij
651 dxcv
652 dxcvi
653 dxcvii
654 dxcviij
655 dxcix
656 dc
657 dcl
658 dcij
659 dciij
660 dciiij
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637dlxxxiſachen/ Das dreizehend bůch. ten/ die großen vor den kleinen/ vnnd wann man die zeytt jm jar/ das orth/
vnnd
andere vnderſcheid bedencket.
dem dritten nach dem vnnd ſie be
reittet
werden/ als gebrotẽ/ geſotten/ gebachen/ geröſtet/ bey einem gro-
ßen
oder kleinen feüwr/ lang oder kurtz/ mit dem eingeweid/ als die feiſten
wachtlen
.
dem vierten von gethonen gewürtzen/ ſpecereyẽ/ kreüterẽ/
wein
/ geſottẽ moſt/ öl/ vnd ſafften.
fürnemmlich aber ein baſteten ſo man
cherley
mal hatt.
man kochet die im bachoffen/ ſchlecht ein teig darumb/
thůt
gewürtz vnnd feiſte darzů.
Wann man auch beſondere theil an einem thier außlißet/ als der hennen
leber
/ deß trutta kopff/ der fiſchen/ ſo lebendig geboren/ zungen/ der Ma-
ien
rogen/ der Stören magen vnd eingeweid/ welche auch die Götter ſelbs
nit
verwerffen wurden/ wie man ſagt.
diſes gehört dem anderen puncten
von
der erwellung.
Damit man aber ein vollkommene lieplichkeit befinde/
gehört
auch ein ordnung hie / wann du diſe vmkeereſt/ richteſt du nicht
auß
.
Man ſoll auch der zeytt achten wie lang man gemeinlich diſe bereit
ten
ſoll/ vnnd demnach wann ſie bereittet/ daß ſie nit verderben.
Man ſoll
auch
die frücht/ obs/ vnnd käß/ nach eines yeden art ordenlich/ vnnd ſei
ner
zeytt für tragen.
auß diſen wenig gebotten beſthett die gantze narung/
vnnd
freßerey.
doch hab ich allein in kurtzem diſes angezogen/ vnnd offt
meldung
gethon/ es ſeye mehr darhinder verborgen/ wie ich dann auch die
baſteten
für die beſten gehalten.
dann die feißte feüchtigkeit würt in diſen
gebraten
/ verbrent nit vnnd verreücht nit/ dann ſie iſt allethalben mit ei-
ner
feüchten decken überzogen/ darumb mag man auch ſpecereyen darzů-
thůn
/ welche nit verbrennen/ wie jnen dann leichtlich ſonſt beſchicht.
Deß
halben
wo kein bößer geſchmack vorhanden/ ſo iſt nicht beſſers/ als in et-
lichen
/ da der ſtarck geſchmack vorhin verriechen ſoll.
deßhalben mag man
die
iungen färlein nit ſo wol füllen.
Es dienet auch treffenlich wol einem angenemmen geſchmack/ vnnd
daß
die ſubſtantz ſteyff bey einanderen beleibe/ daß man ein ding nit ehe in
daß
waßer lege/ dann es ſiedende ſeye/ doch würt die breyen vngeſchmackt.
alſo ſoll man dem fleiſch/ fiſchen/ krebſen/ ſchnecken/ lattich/ kölkraut vnd
anders
der geleichen thůn/ dann ſie behalten jren geſchmack vnnd geruch/
laßend
ſich zerreyben/ doch werden ſie nit ſo weycb/ vnd die brü nit als güt.

Vnder
den angenem̃en waſſeren iſt keines beßer dann das lauter geſotten
wirt
/ demnach daß allein von dem pfeffer bereitet/ dem dritten daß von
melonen
ſaamen vnnd meertreüblen geordnet/ wañman harnach achtkrie
chen
darein legt/ vnd laßt es ein klein ſieden.
man ſoll ein quintlein der Me
lonen
ſaamẽ/ vnd ſechs quintlein meertreübel viertzig vntz waſſer nem
men
.
dann wann man diſes drey oder vier malen durch ſechtet/ wirt es faſt
deß
wein farb bekom̃en/ ein ſüßen geſchmack haben/ darzů etwas ſaurlecht.
Vnder diſe ding ſo ein woluſt vnd nutzbarkeit bringẽd/ gehöret daß wir
11Gemach be
reiten
.
jm ſommer on hitz/ vnd jm winter on froſt wonen mögend.
es iſt aber nicht
beßers
wider die kelte/ dann ein klein hültzen gemach ſo allethalben wol be-
ſchloßen
/ alſo daß nienen kein ſpalt ſeye.
es iſt aber vyl kommlicher/ daß di
ſes
auß bretteren gerüſtet/ welche die werme lang behaltẽ.
darũb müßen
diſe
auß ſteyffem holtz ſein/ ſo ein feißte warme feüchtigkeit an im hatt/ wie
vylicht
das reckholder holtz iſt/ auß welchem das gummen fleüßet/ welches
wir
Sandarachen neñen.
vylicht iſt diſes beßer/ an welchẽ Anacardẽ ſeind.

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