Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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212 clvi
213 clvij
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216 clx
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218 clxij
219 clxiij
220 clxiiij
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222 clxvi
223 clxvij
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225 clxix
226 clxx
227 clxxi
228 clxxij
229 clxxiij
230 clxxiiij
231 clxxv
232 clxxvi
233 clxxvij
234 clxxviij
235 clxxix
236 clxxx
237 clxxxi
238 clxxxij
239 clxxxiij
240 clxxxiiij
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219clxiijſachen/ Das ſiebend bůch. ſonder er hette auch vrſach angezeigt/ warnmb die werme faulen machet.
Damitt du aber ſolliches waar ſein ver ſtandeſt/ verderben die ding nitt
ſo
zůſamẽ gefrierẽ/ o{der} ſo in einẽ ding/ dz nit faulet/ behalten werdẽ o{der} ſo in
warmẽ
waſſer ligen/ wölches ein klein wermer dañ dz lauw iſt.
Wañ nun die
auſſerliche
werme ein vrſach {der} zerſtörung/ wurdẽ die ding auch verderbẽ.
dẽ
nach
gibt er in dẽ ſelbigen handel kein vrſach/ wölcher vil mehr/ wañ die
gemein
rechnung bedencket/ das widerſpil lernen ſolte.
dañ die werme trock
net
/ vnd in dem trocknen ſolt ſie auch erhalten.
Damit du aber wüſſeſt wie vil daran gelegen/ dz die warhaffte gründ
11Sibẽ weiſs al-
le
ding er-
halten
.
aller dingen anzeige/ oder allein vnnützes gſchwetz treibe/ do nicht warhaf
tiges
innen/ will ich auß diſen gründen/ ſiben weiß alle ding erhalten an
zeigen
/ wölches dem menſchlichen geſchlecht gantz nutzlich vnd/ auch ſelbs
erfarẽ
hab.
Dieweil nun die wäſſerige feüchtigkeit ein vrſach der zerſtörũg/
wirt
nicht verderben/ wañ diſe verzeertiſt.
Sy wirt aber auff dreyerley weg
verzeert
vnnd hingenommen/ eintweders vollkom̃enlich/ als die ding alle
ſo
durch das feüwr trocknen/ oder äſchen/ oder kolen werden/ ich ſag
vollkom̃enlich
/ als die ſtockfiſch vnd härig am rauch/ oder an {der} kelte.
Wie
faſt
aber die kolen der feülung zůwider/ habenn wir an einem anderen orth
geſagt
.
Oder es beſchicht vnuollkommenlich/ als die an der Sonnen oder
ſchatten
trocknen/ wie alle kreüter/ darumb zerſchneiden wir bey vnns die
rüblin
(wölliche den rüben gar gleich ſeind an den bletteren vnd der ſcher-
pffe
) in kleine ſtücklin/ vnd dörren ſie an dem ſchatten/ fürnemlich in dem
Augſten
vnder dem Mon/ vnd behalten ſie in einem ſecklin/ wann man ſie
nitt
mehr grün haben mag/ wann man dañ warm waſſer darüber geüſſet/
werden
ſie wider grün/ vnd kochet man ſie alſo.
ſie ſeind auch beſſer dañ die
friſche
/ eintweders weil die ſeltzame angenemer/ oder weil der ſtarck reß ge
ſchmack
etwas getemperiert wordẽ.
Deßhalben wañ man die vngeſchmack-
te
kreüter alſo bereitet/ als den binetſch/ latich oder papelen/ iſt diſes faſt
vnnütz
.
vnnd zwar ſie werden nicht lieblich darab. Wann man aber etwas
allein
mitt gwalt außtröcknẽ will/ als mit ſaltz/ pfäffer/ oder cim̃et/ wie die
pfifferling
/ fiſch/ fleiſch/ o{der} Cabißkraut/ ſoltu ſolliches thůn wañ die ſub-
ſtãtz
nit ſubteil iſt/ damit ſie nit von dẽ ſaltz verzeert werde/ o{der} auch nitt
dick/ domitt es möge durchtringen.
der geſtalt behaltet man die bletter
der
vnzeytigen kölkreütern (alſo redẽ) in einem verbichten geſchirr.
dañ
das
bech tröcknet diſe allgemach auff.
Wir tröcknẽ auch etlich ding mit ab
wendung
deß luffts/ vnd wañ man es in die trockne erden oder ſand vergra
bet
/ als die Cabißköpff vnd Endiuien ein theil durch das waſſer/ als die
ben
bletter vnd ſtengel/ mitt ſampt den außgeſchnittenen hertz bletteren/
wölche
man in gemeldetem Augſtenn ein klein in das ſiedet waſſer ſtoſſet/
vnd
demnach an dem ſchatten tröcknet/ demnach ſtoſſen wir es in das kalt
waſſer
vnd bleiben alſo grün/ wañ ſchon das waſſer gefreürt/ wie dañ in dẽ
winter
beſchicht.
man verenderet auch das waſſer nitt/ dann allein alle mo
nat
.
Wann man dann deren bedarff/ weſchet man ſie mit lauwem waſſer/
vnnd
kochet ſie dann alſo.
Wölliches man aber vorhin ſeüdet/ demnach in
honig
behaltet/ oder auch gar rauw in dem eſſig oder öl/ iſt an einem ande-
ren
orth angezeiget.
In den gleſenen geſchirren behalt allein diſes/ wöl-
ches
natur o{der} durch kũſt nit faſt feücht iſt.
deßhalbẽ iſt offenbar/ weil di
ſe
nit verderbẽ auch {der} lufft darbey iſt/ welcher doch vnbeweglich ga-

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