Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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page |< < (clix) of 997 > >|
ſachen/ Das ſechßt bůch.
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            anderen orth faſt der mehrtheil ſollicher gattung angezeiget. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben
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            nim zwentzig quadranten daß iſt M D C. </s>
            <s xml:space="preserve">pfund oder allein ſo vil krüg alſo
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            daß es eigentlichen vnſerer Meylendiſcher mäß achthalb ſeyen/ die laß inn
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            einem keſſel wol erwallen. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach thůn es ab vñ ſchütt es in ein faß/ auff
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            diſes thůn in ein an{der} faß ſo ein quadrantal vnd viertel waſſer haltet/ ein ſe
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            ſter ſaltz das iſt xxvj. </s>
            <s xml:space="preserve">pfund/ vnd {der} acht theil eines pfunds/ biß dz waſſer zů
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            einer ſaltz brü wirt/ zů wölchẽ thůn bintzen vnd roer ein ſextarien voll/ das
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            iſt ſo vil als ein meß were/ dz xx. </s>
            <s xml:space="preserve">pfund wein halten möchte. </s>
            <s xml:space="preserve">ſolliches iſt gar
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            ein ring gewicht/ von wegen {der} leichte. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ ſtoß diſes vnnd vermiſche es
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            mitt dẽ wein/ nach xxx. </s>
            <s xml:space="preserve">tagen vermach dz faß biß zů dẽ früling/ vnd dann
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            theil es wi{der} in die krüg/ vnd laß es an der Sonnen ſthen. </s>
            <s xml:space="preserve">nach zweyen iaren
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            thůn ſie wi{der} in das hauß/ vnd brauch den wein. </s>
            <s xml:space="preserve">Die farb deß weins enderet
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            ſich durch bonen vnd erpſen mäl/ in ein weiſſe farb/ oder wañ mã den wein
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            on ein haut abzeücht/ vnd nitt erwallen laſſet/ oder mitt reb eſchen bereitet
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            wirt/ überkom̃et er ein gleiche farb. </s>
            <s xml:space="preserve">man můß den dreyſſigeſten theil am ge-
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            wicht nem̃en. </s>
            <s xml:space="preserve">Der geſotten wein wirt wañ man den moſt auff das dritt theil
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            einſeüdet. </s>
            <s xml:space="preserve">Die Venediger legend kochete küttenen darein/ ehe dann {der} moſt
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            ſeüdet/ die andere ſchneiden die zů ſtucken/ vnd legen ſie rauw darein/ oder
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            ſiedẽ die zů erſt in honig/ demnach in dem moſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Der ſchlecht geſotten wein
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            iſt dünner/ vnd verdirbt bald. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben iſt offenbar daß alles durch ver-
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            miſchung/ abtheilung/ vnd kochung mag bereitet werden.</s>
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            wirt milt
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            .</note>
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            <s xml:space="preserve">Es wirt villicht yemand wunder nem̃en/ doch nit diſe ſo etwas lang inn
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            vnſeren büchern geleſen haben/ daß der eſſig allẽ ſeinen geſchmack verleürt
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            vnd verdirbt/ wañ nur ein klein waſſer darzů kom̃et. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt nach mehr zů
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            verwunderen/ daß man dem Galeno zů legt inn dem bůch von nutzbarkeit
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            der reſpiration oder deß athen zugs/ daß der wein in einem land durch den
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            rauch auß ertrocknet zů ſaltz wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">wölches wol ein bewernuß bedörffte. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ
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            es iſt nitt vngereimpt daß ein dick ding/ ſo an dẽ rauch gedorret zů einer an-
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            deren vñ herteren materien werde/ doch habẽ auch bey vns die dicken wein
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            vil trůſen/ vnd iſt die trůſen offenbarlich geſaltzen. </s>
            <s xml:space="preserve">Wir wöllen aber etwas
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            nutzlichers bedencken. </s>
            <s xml:space="preserve">Es will Galenus im erſtẽ bůch von den Antidoten/
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            wañ man wein in ein faß thůt ſo mitt Steben geriben iſt (es iſt Stebe/ wie
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            er ſolliches beſchreibt/ ein fruchtbringend kraut/ ſo faſt hitzig vnd ſcharpff
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            iſt/ vnd nitt faſt eines ſtarcken geruch/ deßhalben ein anders dann Dioſco
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            rides bſchreibt/ an wölches ſtatt/ weil es vns vnbekañt/ wir mügen piperi-
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            ten oder Indianiſchen pfäffer nennen) vnd demnach das faß in ein keller
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            thůt/ wölcher zwüſchen anderen zweyen kelleren ligt vnd mitt feüwr oder
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            miſt wol gewermet/ er möge nitt zů eſſig werden. </s>
            <s xml:space="preserve">Vnd diſes billich/ dañ der
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            wäſſerig theil verreücht. </s>
            <s xml:space="preserve">doch hatt diſes villicht mehr arbeit dañ es nutz iſt.
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            <s xml:space="preserve">dañ es iſt gleüblich er mindere ſich/ vñ iſt doch bey vns ein größerer ſchad
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            wann ein wein verdirbt/ dañ wann er zů eſſig wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">Er zeiget auch an/ daß
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            der wein ſo auß den kleinen beerẽ gemachet/ ſtercker ſeye/ dañ auß den groſ-
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            ſen. </s>
            <s xml:space="preserve">vnnd diſes billich. </s>
            <s xml:space="preserve">dann an einem kleinenn ſtuck iſt die wernie alle zeytt
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            etwas krefftiger.</s>
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            <s xml:space="preserve">Es begegnen aber fürnem̃lich in gemein dem wein vier ding/ daß er nit
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            verderbe/ daß er ſüß bleibe/ daß diſer ſo verdorbẽ/ wider zů recht gebracht/
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            vnnd daß er zů eſſig werde. </s>
            <s xml:space="preserve">Ariſtoteles zeiget gantz eigentlichẽ an daß man
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            den wein mit wolgemůt ſüß bhalten möge/ vñ gibt auch deſſen gůt vrſach.</s>
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            begegne.</note>
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