Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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491 ccccxxxv
492 ccccxxxvi
493 ccccxxxvij
494 ccccxxxviij
495 ccccxxxix
496 ccccxl
497 ccccxli
498 ccccxlij
499 cccclxiij
500 ccccxliiij
501 ccccxlv
502 ccccxlvi
503 ccccxlvij
504 ccccxlviij
505 ccccxlix
506 ccccl
507 ccccli
508 cccclij
509 ccccliij
510 ccccxliiij
511 cccclv
512 cccclvi
513 cccclvij
514 cccclviij
515 cccclix
516 cccclx
517 cccclxi
518 cccclxij
519 cccclxiij
520 cccclxiiij
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ſachen/ Das zehend bůch.
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            Man ſoll ein ſchönen/ güten/ wolriechenden wein ſo ein mittel alter hatt/
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            nem̃en/ vnnd in einem glaß/ deſſen halß nit weniger dann drey ellenbogen
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            hoch/ bey einem gemachen oder kleinen feüwr diſtillieren.
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            Man wirt zů erſten an der gantzen weite A B C ein ordnung
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            ſehen/ als wañ es an ſeyleren beſchehen/ alſo dz ein tropffen
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            an dem anderen ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">man ſol auch alſo das beſt waſſer zůſam
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            men leſen/ biß die tröpfflein gar aneinanderen ſtoßen/ vnnd
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            faſt flieſſen thůt. </s>
            <s xml:space="preserve">Zů letſt ſoll man das geſchirr dannen thůn
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            D/ wañ wir ſehen das die tropffen ſchier wöllen auff hören/
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            diſes beſchicht/ wañ faſt der zwölfft theil wein heraußkom̃en.
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            <s xml:space="preserve">Alſo wirt diſes waſſer gar lauter ſein/ die weil allein das ſub-
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            tyl/ krefftig/ vñ ſtarck theil des weins hinauff geſtigẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Doch
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            breñet diſes waſſer nit gern/ iſt auch nit gar zůhitzig oder tro
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            cken/ dieweil es noch nitt alle krafft des feüwrs/ auch nitt zů
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            mehrmalen erfarẽ hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">Darũb wirt es des weins geſchmack gar wol habẽ/
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            wirt auch gar lieblich ſein/ dieweil es der blům/ vñ alſo zůreden/ das leben
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            des wins iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſoll auch diſes nit die fünfft eſſentiã nennen/ dañ es mag
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            nit gar rein werden/ man habe es dann zů offtermalen gediſtilliert/ darũb
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            iſt es nit gar lauter/ vnd doch faſt gůt/ dieweil es des gantzen weins krafft
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            an im hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">Es wirt aber die krafft nit gemehret/ wie geſagt/ wañ man es
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            offt diſtilliert/ dañ des feüwrs krafft die wachſet/ vnd iſt aber dz feüwr ein
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            zerſtörung (wie geſagt) einer anderen ſubſtantz/ es ſeye dañ diſe etwz kreffti
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            ger. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben mehren ſich die krefft/ vnd mit den krefftẽ der geruch vñ ge
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            ſchmack auff drey weg. </s>
            <s xml:space="preserve">zũ erſten wañ man ein whal darinnẽ hatt/ wañ man
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            gewechs nim̃et eines mittel alters/ {der} mertheil auß den gebirgẽ eines gůten
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            geruch/ friſch/ der beſtẽ arth/ ſo etwz getröcknet an dem ſchattẽ/ vñ alſo {der} ge
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            leichen. </s>
            <s xml:space="preserve">Demnach in meßigung des feůwrs/ in gleßenen geſchirren/ auch an
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            weyß vnd geſtalt/ wie etwan vorgeſagt in des roßwaſſers diſtillierũg. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ
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            auch die ſubſtantz offt geäferet wirt/ als wañ wir offt eingieſſen.</s>
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            wein z
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            <s xml:space="preserve">Man mag auch deren krafft bald mehrẽ/ ſo des feüwrs würckung bekom
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            men/ als wañ wir ein waſſer diſtillierẽ ſo den ſtein brechẽ ſoll. </s>
            <s xml:space="preserve">Darũb ſollen
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            wir zů erſten lůgẽ/ wie doch {der} ſtein von dem waſſer gebrochen werde. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes
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            wirt bekañt/ wañ wir zůerſt ſetzẽ wie der ſtein zerbreche. </s>
            <s xml:space="preserve">es iſt vor angezeigt
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            dz die zerbrechũg in den löcheren beſchicht/ welches die Griechẽ Poros oder
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            ſchweißlöchlin neñen. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo thůt jm auch dz waſſer wañ es dardurch tringet
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            vñ zertheilet. </s>
            <s xml:space="preserve">wie aber diſes durchtringe/ iſt offenbar/ namlich durch ſei ey-
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            gene ſubteiligkeit. </s>
            <s xml:space="preserve">wie er aber zerbreche/ iſt nit bekant. </s>
            <s xml:space="preserve">Es müſſen aber zer-
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            theilende ding ſein/ vnd durch beſondere qualiteten vnd eigenſchafften ge
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            temperiert. </s>
            <s xml:space="preserve">Es erzellet Galenus in ſollichem faal vier fürneme ſtuck. </s>
            <s xml:space="preserve">Meer
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            diſtel ſaamen/ verbrennet glaß/ Cappadociſch o{der} farbſtein/ vñ Iudẽſtein
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            dz weiblin. </s>
            <s xml:space="preserve">er vermeint auch an einẽ anderẽ orth/ dz der ſtein von denen din
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            gen zerbreche/ ſo ſubtyl machẽd. </s>
            <s xml:space="preserve">Alſo iſt die gãtze rechnũg/ dz ſie zertheilẽ vñ
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            ſubtyl machẽd/ on beſon{der}e große hitz. </s>
            <s xml:space="preserve">es zertheilẽ aber alle bittere ding/ vñ
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            machẽd alle warme ſubtyl. </s>
            <s xml:space="preserve">Es were aüch gůt dz vyl mehr Galenus hette an
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            gezeigt/ welches dañ faſt wol von nöten/ vñ jm eigentlich zůgeſtanden/ wie
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            doch {der} Iüdiſch ſtein zertheile/ vñ wie die bittere ding ſollichs thüẽd/ dieweil
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            doch diſer ſtein nit bitterer dañ {der} Aloe o{der} gẽtiana iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">wie auch dz verbreñet
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            glaß möge zertheilẽ/ vnd in ſtein kom̃en/ weil es ein dickere ſubſtantz hatt.</s>
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            ſtein in der
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            blaſen zer-
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            bricht.</note>
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