Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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501 ccccxlv
502 ccccxlvi
503 ccccxlvij
504 ccccxlviij
505 ccccxlix
506 ccccl
507 ccccli
508 cccclij
509 ccccliij
510 ccccxliiij
511 cccclv
512 cccclvi
513 cccclvij
514 cccclviij
515 cccclix
516 cccclx
517 cccclxi
518 cccclxij
519 cccclxiij
520 cccclxiiij
521 cccclxv
522 cccclxvi
523 cccclxvij
524 cccclxviij
525 cccclxix
526 cccclxx
527 cccclxxi
528 cccclxxij
529 cccclxxiij
530 cccclxxiiij
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page |< < (ccccxlv) of 997 > >|
ſachen/ Das zehendt bůch.
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            vnnd das öl nach vyl mehr. </s>
            <s xml:space="preserve">Doch ſeind etliches mittel ding als das Cvm-
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            pher öl/ wölliches alſo entpfangẽ wirt/ der ſafft aber on feüwr/ als menckli
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            chem wol bekanndt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann was bald brennt als die Campher iſt/ bedarff deß
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            bads/ dann ſie werden durch das feüwr bald zerſtöret. </s>
            <s xml:space="preserve">damnach volget das
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            lauter öl. </s>
            <s xml:space="preserve">Zů letſt das öl/ ſo deß feüwrs krafft behaltet/ darzü übel ſchmeckt
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            vnd brentzelet/ iſt ſchwartz/ vnd hat ein feüwrigen glantz. </s>
            <s xml:space="preserve">doch mag man di
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            ſes nitt/ dann mit einem krefftigen feüwr außziehen/ alſo daß auch etwan
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            die erden mit harauß ghet.</s>
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            in der diſti
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            lierung zů
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            bedencken.</note>
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            <s xml:space="preserve">Wann aber die ding auß wölchen man ſie zeücht/ nit vyl krefftig/ oder a-
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            ber vngewüß/ vnd der natur nitt anmüttig/ werden ſie beſſer vnd fürtref-
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            fenlicher durch die faulung/ vorab wann ſie bald faulend. </s>
            <s xml:space="preserve">Es zeigt Conrad
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            Geßner an/ er habe ein frauwen geſehen/ wölliche vyl blätterlin oder war-
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            tzen in dem angeſicht gehabt/ vnd doch allein ab dem geſund worden/ daß
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            ſie das angeſicht mitt gediſtillieretem erdbeer waſſer gewäſchen. </s>
            <s xml:space="preserve">ſo doch die
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            ſelbigen/ ehe ſie gediſtilliert/ vnder dem miſt in einem gleſſenen geſchirr ge-
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            faulet. </s>
            <s xml:space="preserve">Er vermeinet es möge diſes auch ſein/ wann ſie jr krafft in dem bren
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            ten wein gelaſſen/ {der} gſtalt wie vorhin angezeigt. </s>
            <s xml:space="preserve">es iſt aber ein andere krafft
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            in den rechten artzneyen/ ein andere in denen ſo außgezogen vñ geſchwecht
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            von dem brenten wein/ ein andere in denen ſo gefaulet/ verdorben/ vnd ein
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            andere natur an ſich genommen. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo daß ein trifacher vnderſcheid. </s>
            <s xml:space="preserve">Die lau
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            ter artzney hat ein reinere krafft. </s>
            <s xml:space="preserve">die geſchwechte durch den brenten wein ein
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            krefftigere ſo ehe würcket/ vnnd mehr hinein tringet. </s>
            <s xml:space="preserve">die gefeülete ein größe
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            re/ doch nit einfach/ ſonder bey denen auch deß feüwrs krafft iſt/ auch nit ei-
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            ner arth/ ſonder zerſtöret. </s>
            <s xml:space="preserve">als wañ einer deß kraut oder fleiſch krafft/ gegen
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            der würmen krafft vergleichen/ ſo darauß worden ſeind.</s>
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            gůtte brentne
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            <s xml:space="preserve">Es thůt auch deß feüwrs geſtalt vyl hiezů. </s>
            <s xml:space="preserve">dann das waſſer
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            wirt wolriechender ſo bey den kolen/ dann das bey dem holtz ge
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            macht/ dieweil man deß rauchs/ ſo von dẽ kolen kom̃et/ ſchwer
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            lich entpfindet. </s>
            <s xml:space="preserve">der aber von dem rauch kommet/ iſt groß/ vnd
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            verderbt mit ſeinem geruch deß waſſers geruch.</s>
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            <s xml:space="preserve">Darzů iſt deß holtzes feüwr vngeleich. </s>
            <s xml:space="preserve">darumb verzeert es et
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            wan durch ſein langſame das waſſer/ etwan verbreñet es durch
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            ſein ſchnelle/ vnnd můß etwas trübs hinauff fahren. </s>
            <s xml:space="preserve">Es beſchicht auch e-
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            ben wie mitt denzieglen/ wölliche etwan wann das feüwr abgangen/ wider
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            gebrennet werdend. </s>
            <s xml:space="preserve">Dañ es iſt ein gemeine regel/ ein yede vn
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            gleichförmigkeit ſo kein ordnũg hatte/ die verderbt alle koch
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            ung vnnd diſtillierung. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt diſer vnderſcheid nach kreff/
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            tiger/ wañ man das feüwr vnder das geſchirr thůt/ inn wöl-
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            chem die ding ſo man diſtillieren ſoll/ ſeind. </s>
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            mag man es nit ſo wol mercken. </s>
            <s xml:space="preserve">Vnder denen dingen ſo ein
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            faſt lieblichen geſchmack habend/ darzů nutzlich ſeind die Po
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            merantzen/ wañ ſie gar diſtilliert. </s>
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            nen ein ander waſſer/ dem/ daruon es gediſtilliert worden/
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            alſo geleich iſt. </s>
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            gleſenen geſchirr. </s>
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            käß/ vnd die ſaamen oder kernen zerſtoſſen. </s>
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            nötten daßich aller geſchirr namen erzelle/ wiewol diſe kunſt
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            alt vnnd nach nie recht beſchriben worden/ will ich handlen daß man mich</s>
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