Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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501 ccccxlv
502 ccccxlvi
503 ccccxlvij
504 ccccxlviij
505 ccccxlix
506 ccccl
507 ccccli
508 cccclij
509 ccccliij
510 ccccxliiij
511 cccclv
512 cccclvi
513 cccclvij
514 cccclviij
515 cccclix
516 cccclx
517 cccclxi
518 cccclxij
519 cccclxiij
520 cccclxiiij
521 cccclxv
522 cccclxvi
523 cccclxvij
524 cccclxviij
525 cccclxix
526 cccclxx
527 cccclxxi
528 cccclxxij
529 cccclxxiij
530 cccclxxiiij
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Von mancherley wunderbaren
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            verſtande. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich will auch beſeytz die geſchirr mitt jren namen ſetzen/ damitt
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            nicht ſchweres mehr überig.</s>
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              <description style="it" xml:space="preserve">Tubusſeu
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              Pileus.</description>
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              <description style="it" xml:space="preserve">Matula.</description>
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              <description style="it" xml:space="preserve">Vas cęcu.</description>
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            <s xml:space="preserve">Damitt ich aber wider zů der ſach komme/ mag man von al
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            len dingen ſo gediſtilliert worden/ nach dem das waſſer abge-
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            zogen/ widerum̃ durch ein krefftige feüwr öl ziehen. </s>
            <s xml:space="preserve">Es hatt
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            auch diſe regel gar kein außzug/ dann allein in dem lautteren
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            waſſer. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt diſes an anderen orthẽ angezeigt worden. </s>
            <s xml:space="preserve">Von
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            wölchem man auch öl nimmet/ von denẽ mag auch waſſer ge
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            @@gen werden. </s>
            <s xml:space="preserve">wann man auch von einem ding waſſer vnnd
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            öl zeücht/ kommet allwegen das waſſer vor dem öl. </s>
            <s xml:space="preserve">wann aber
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            das öl anfacht harauß zůghẽ/ ſo iſt auch waſſer darbey. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ
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            man aber diſes faſt nöttiget/ kommet es etwas ſchwertzer vñ
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            vnreiner/ darzů eines ſtarcken geruchs harfür.</s>
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            ſchirr.</note>
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              <description style="it" xml:space="preserve">Lebes ſeu
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              A@enum.</description>
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              <description style="it" xml:space="preserve">Pellicamum ſea
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              Anſatum vas.</description>
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            keſſel.</note>
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            oder geſehirr
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            mitt zweyenn
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            handthaben.</note>
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          <note position="left" xml:space="preserve">Offen geſtaltẽ</note>
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            <s xml:space="preserve">Ob aber wol die offen mancherley vnd vyl ſeltzame geſtalt
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            haben/ mag man ſie doch wol zů zweyen arthen vnnd gattun
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            gen bringen. </s>
            <s xml:space="preserve">Namlich der außkochenden/ wölliche eines gro-
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            ßen feüwrs bedörffen/ wann es ein metalliſche matery iſt/ vnd
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            dann der diſtillierenden. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ nun das ding/ ſo man diſtillie
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            ren will/ trocken iſt/ bedarff es vyl vnd eines großen feüwrs. </s>
            <s xml:space="preserve">wann es aber
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            feücht/ eines kleineren. </s>
            <s xml:space="preserve">vnnd wann man diſes leütteret/ eines gar kleinen.
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            <s xml:space="preserve">Was aber außkochet/ oder erweichet/ oder aufftrocknet/ wölches dann mit
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            dem offen/ ſo widertreibt/ gewonlich beſchicht/ vnd mit hochen flammen/
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            iſt faſt die dritt arth der offen. </s>
            <s xml:space="preserve">Sonſt iſt nach ein gattung ſo widerſchlecht/
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            wann man deß feüwrs würckung mehret.</s>
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            <s xml:space="preserve">Es ſeind auch öffen ſo nitt angehefftet/ die man hin vnnd wider tragen
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            mag/ wölche dann von dem Geßner der geſtalt beſchriben werden.</s>
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            <s xml:space="preserve">Man ſoll auff ein dicke/ hültzene/ lange vnd breite/ nach dem man den of
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            fen groß haben will/ tafelen/ zwo ſeyten bauwen/ zweyer ellenbogen hoch/
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            vnd eine breit/ von zieglen vnd dem beſten kalch. </s>
            <s xml:space="preserve">zů vnderſt am boden ſolt
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            du ein eyſene blatten/ vnd zů nidereſt ein thürlin machen/ damit du durch
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            ein eyſen das feüwr vor der eſchen erhalten mögeſt/ vnnd zů dem thürlin
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            hinauß ziehen. </s>
            <s xml:space="preserve">gleich oben gegen dem thürlin ſolt du ein eyſenen roſt vnd
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            getter darhinder machen/ ſo inn die ziegel gange. </s>
            <s xml:space="preserve">vnnd ob diſem ein ander
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            thürlin/ durch wölliches man mag holtz hinein legenn/ vnnd zů oberſt bey
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            dem thürlin wider ein eyſen kreütz/ ſo auch inn die maurenn ghet. </s>
            <s xml:space="preserve">diſe ſoll
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            in der mitte wol außgehület ſein/ damit die geſchirr mögend hinein gethon
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            werden. </s>
            <s xml:space="preserve">zů obereſt in dem offen ſoll man vier löcher machen/ durch wölliche
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            der flam̃ vnd rauch gang vnd außdempffe. </s>
            <s xml:space="preserve">man machet gemeinlich in vier-
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            eckechtigen offen die löcher bey den ecken. </s>
            <s xml:space="preserve">in den runden aber ein klein ob dẽ
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            creütz gegen dem hafen über/ ſolliches iſt der gemein offen.</s>
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            <s xml:space="preserve">Man mag auch ein vermiſchete diſtillierung machen/ wañ man auff die
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            kürbſen ein ſchaum/ ſo in öl getuncket iſt/ bindet/ alſo daß er das gantz loch
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            der kürbſen beſchlieſſe/ vnnd darnach den hůt darauff ſetzet. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo wirt aller
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            zecher ſchleim vnnd vnrath in dem ſchwom̃ beleiben/ vnnd das rein waſſer
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            vorab gebrentner wein/ harfür kommen. </s>
            <s xml:space="preserve">doch mag diſes wol on öl beſchehẽ.
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            <s xml:space="preserve">wiewol es auch alſo nit gantz lauter harauß kommet/ ſonder hatt ein frem-
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            de eigenſchafft an jm/ es ghet auch vyl an der vyle ab. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt diſe weiß nutz
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            lich/ dieweil ſie wenig zeyt vnd koſten erforderet.</s>
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