Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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501 ccccxlv
502 ccccxlvi
503 ccccxlvij
504 ccccxlviij
505 ccccxlix
506 ccccl
507 ccccli
508 cccclij
509 ccccliij
510 ccccxliiij
511 cccclv
512 cccclvi
513 cccclvij
514 cccclviij
515 cccclix
516 cccclx
517 cccclxi
518 cccclxij
519 cccclxiij
520 cccclxiiij
521 cccclxv
522 cccclxvi
523 cccclxvij
524 cccclxviij
525 cccclxix
526 cccclxx
527 cccclxxi
528 cccclxxij
529 cccclxxiij
530 cccclxxiiij
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ſachen/ Das zehendt bůch.
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            <s xml:space="preserve">Man ſagt es mache der eſſig die trübe ding lautter/ wann man ſchon deſ
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            ſen gar wenig nim̃et/ alſo daß ein tropff zů einem pfund genůg ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">dann er
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            hat faſt in allen weichen dingen große krafft/ wiewol nitt/ wann deren gar
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            zů vyl iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">ſonſt möchte er das geſaltzen waſſer ſ@ß machen. </s>
            <s xml:space="preserve">darumb iſt kein
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            zweyffel es ſeye nit allein ein ſcharpffe oder räſſe krafft/ ſonder auch ein ſau
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            re darbey. </s>
            <s xml:space="preserve">dann was ſaur iſt/ theilet auch durch ſein ſubt
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            yle von einander/
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            vnd machet daß das abgeſünderet zů boden fallet. </s>
            <s xml:space="preserve">dann was trüb iſt/ faret
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            darumb entpor/ ob es wol ſchwerer/ daß es anhanget vnd iſt kleberecht. </s>
            <s xml:space="preserve">wz
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            aber eſſechtig oder ſaur iſt/ daß löſet die zäche auff/ vnd macht daß alle trü@
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            be zů boden fallet. </s>
            <s xml:space="preserve">darumb iſt ein yedes ſo trüb auch zäch/ wie man dañ bey
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            dem namen erkennen mag. </s>
            <s xml:space="preserve">es theilet auch ein yedes ſo ſaur iſt/ von einande
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            ren. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt auch ein yeder eſſig/ der faſt ſcharpff/ lautter. </s>
            <s xml:space="preserve">darumb theilend
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            diſe ding die ſafft von den trůßen. </s>
            <s xml:space="preserve">Man mag auch widerũb ein halbe di-
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            ſtillierung zů handen nemmẽ/ wañ man zů mal ein brenten wein vnd auch
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            deß ding krafft harauß zeücht/ als in dem ſo Elyſir genennet/ vnd in {der} Me
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            liſſen gemeldet worden. </s>
            <s xml:space="preserve">Mit den wurtzlẽ nim̃et es mehr arbeit. </s>
            <s xml:space="preserve">als nãlich zů
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            einẽ exempel/ wañ einer mit gantzẽ fleyß etwas will von einanderen ſünde-
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            ren vnd ſubteyl machen/ nem̃e er Gentianem darzů. </s>
            <s xml:space="preserve">dann ſie iſt faſt bitter/
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            vnd hitzig/ darũb verdirbt ſie auch in keinem wein/ vnd laſſet auch dẽ wein
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            nit verderben. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben dörr die wurtzel in einẽ gleßenen geſchirr/ alſo dz
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            gar kein feißte feüchte daruon kom̃e/ vnd deßhalben nit an {der} Sonnen/ vñ
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            thůn darnach ſtarcken roten/ o{der} auch gälen wein darüber/ vnd vergrab di-
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            ſes in roß miſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dẽnach über viertzig tag diſtillier es/ ſo wirſt du brentẽ wein
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            vnd alle krafft von der Gentiana haben. </s>
            <s xml:space="preserve">Wölche aber weich vñ minder tro
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            cken vnd hitzig/ darzů etwas raner/ die erforderen ein andere zeyt/ dañ (wie
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            geſagt) ſollen ſie nit faul werden. </s>
            <s xml:space="preserve">Man diſtilliert auch etwan drockene oder
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            dürre ding/ wañ ſie jren geruch behaltẽ/ als roſen vnd chamillen. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ man
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            legt die zů erſt in waſſer/ oder beſprengt ſie allein/ damit ſie diſes an ſich zie-
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            hen/ wie man auch bey den Aethioperen oder Mören dem wein thůt/ ſo auß
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            roſeinlin gemachet. </s>
            <s xml:space="preserve">Etliche legen ſie zů ſom̃ers zeyttẽ/ wañ esſchön wätter/
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            zů nacht an dẽ tauw/ wañ ſie dañ naß wordẽ/ vñ vyl tauw an ſich gezogẽ/ ſo
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            diſtilliert man ſie. </s>
            <s xml:space="preserve">Die kreüter werden wol von dẽ tauw krefftiger/ von dem
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            waſſer aber/ wann man ſie damit beſprengt/ reiner. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ man den tauw für
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            ſich ſelbs diſtilliert/ hat er große krafft/ vnd ſeind mancherley theil daran/
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            alſo das etlich über die gemeinen ſtuck/ namlich waſſer/ rot vñ ſchwartz öl/
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            die fünffte eſſentz/ vermeinen man möge auch ſaltz darauß bringen. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ dz
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            waſſer hat ein großen vnderſcheid von der fünfften eſſentz/ dieweil das waſ
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            ſer ſchleymerig/ vnd in den kreüteren der mehrtheil eyttel ſchleym iſt.</s>
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            chet lautter</note>
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            <s xml:space="preserve">Daß aber etlich gar ſtarck werden/ beſchicht etwan võ deß feüwrs gſtalt/
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            als das vitriol öl. </s>
            <s xml:space="preserve">oder von ſubteyler ſubſtantz wegen/ als brenter wein. </s>
            <s xml:space="preserve">oder
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            von der ſubſtantz dicke vnd herte/ als das waſſer von arſenic oder eyſen. </s>
            <s xml:space="preserve">o{der}
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            vm̃ der ſcherpffe willen/ als der gediſtilliert eſſig. </s>
            <s xml:space="preserve">o{der} auß beſonderen offen-
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            baren eigenſchafft/ aẽls das zertheilet waſſer. </s>
            <s xml:space="preserve">oder von {der} reinigkeit wegen/
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            als die fünffte eſſentz/ oder auß eigenſchafft der natur/ als waſſer von men
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            ſchen blůt. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben iſt offenbar/ dz auß diſen auch vyl zůſamen geſetzete
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            weyſen ſeind/ vnd widerum̃ von den zůſamen geſetzeten/ mögen andere zů-
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            ſamen geordnet werden. </s>
            <s xml:space="preserve">etwan kom̃et auch zwo in eine/ als das gold waſſer
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            von wegen ſeiner eigenſchafft/ vnd dicken ſubſtantz. </s>
            <s xml:space="preserve">etlich aber nit/ als das</s>
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