Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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513 cccclvij
514 cccclviij
515 cccclix
516 cccclx
517 cccclxi
518 cccclxij
519 cccclxiij
520 cccclxiiij
521 cccclxv
522 cccclxvi
523 cccclxvij
524 cccclxviij
525 cccclxix
526 cccclxx
527 cccclxxi
528 cccclxxij
529 cccclxxiij
530 cccclxxiiij
531 cccclxxv
532 cccclxxvi
533 cccclxxvij
534 cccclxxviij
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536 cccclxxx
537 cccclxxxi
538 cccclxxxij
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540 cccclxxxiiij
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Von mancherlei wunderbaren
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            die dicke feüchte wol außzůwerffen/ treybet den ſchweyß auß/ hinderet den
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            krampff/ vnnd dienet faſt wol zů den nieren. </s>
            <s xml:space="preserve">Wann man folium Indum
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            oder Indiſch blatt hette/ machet es für ſich ſelbs faſt ſchöne wein. </s>
            <s xml:space="preserve">Es gehö-
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            ret aber das Schönum mehr zů der artzney/ ob es wol ein gůttẽ geſchmack
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            hat. </s>
            <s xml:space="preserve">dann es iſt nit gleich ein yedes ding ſo ein gůten geruch hat/ in den wein
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            zů thůnd/ wie auch die roſen vnnd violen nit. </s>
            <s xml:space="preserve">doch thůt man die roſen kom
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            lich in den eſſig/ vnnd iſt diſer geruch dem eſſig gůt/ aber dem wein nitt. </s>
            <s xml:space="preserve">die
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            violen dienend zů keinem. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich weyß wol daß ich diſe herrlich gůtt trenck et-
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            wan in Teütſchland getruncken/ doch iſt mir vergeſſen an wöllichem orth.
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            <s xml:space="preserve">wann du recht mit vmbgheſt/ ſeind ſie gar gůt. </s>
            <s xml:space="preserve">Was auß negelin/ zimmet/
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            oder imber bereittet wirt/ hatt ein ſtarcken geruch vnnd geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">wann
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            man über diſe drey ſo in einem lümplin ligend/ brenten wein ſchüttet/ vnnd
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            demnach den becher mit weſchet/ gibt es dem wein ſo man trincket gar vyl
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            zů. </s>
            <s xml:space="preserve">es ſeind liebliche vnnd milte wein/ wölliche man mitt muſcatnuß vnnd
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            Amomen alſo an ſtatt der vorgenden bereittet. </s>
            <s xml:space="preserve">dann wann ſie recht tempe-
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            riert/ überkommen ſie ein feine lieblichkeit an geruch vnnd geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich
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            mein ich habe rechten Amomum gſehen/ doch will ich nit darum̃ kempffen. </s>
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            dann was ligt daran wann er ſchon nicht iſt? </s>
            <s xml:space="preserve">wann er nun ein feinen liebli-
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            chen geruch hat/ alſo daß du ab allen ein wolgefallen tragſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Man mag aber
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            nit allein auß einfachen/ ſonder auch vermiſchten artzneyen die krefft/ waſ
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            ſer/ öl/ vnnd geruch außziehen. </s>
            <s xml:space="preserve">gleicher geſtalt mag es mit dem feüwr/ wer
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            mung/ oder außtruckung beſchehen/ wann du nur der natur nach fahreſt. </s>
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            Doch ſoll man allein diſes wüſſen/ daß die zůſamen geſetzten artzney/ vmb
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            ſo vyl ſchwecher dann die einfachen ſeind/ ſo vyl die kunſt ſelbs von der na-
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            tur an ſtercke überwunden wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben habend ſie nit vyl öl/ mögend
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            auch die werme nit ſo lang erzeügen/ vnnd faulen bald. </s>
            <s xml:space="preserve">man mag auch ſeltẽ
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            mitt diſtillieren etwas außrichten. </s>
            <s xml:space="preserve">dann nur allein durch Marye bad. </s>
            <s xml:space="preserve">ſonſt
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            fahrend alle krefft hinweg/ oder es werden die artzney verderbt vnd nit ge-
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            diſtilliert. </s>
            <s xml:space="preserve">doch bſchicht diſes auch nach eigenſchafft deren dingen/ auß wöl
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            lichen ſie gemachet ſeind.</s>
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            <s xml:space="preserve">Man ſoll auch in den diſtillierungen auff der zůſamen kommung der be-
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            wegungẽ acht nem̃en. </s>
            <s xml:space="preserve">als wañ dz queckſilber dz feüwr fleücht/ vñ hinab fah-
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            ret. </s>
            <s xml:space="preserve">Wölche nun dz queckſilber auß der erden ziehend/ die legen grund in gle
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            ſer/ ſo ein eng mundloch habend/ demnach wann ſie diſe vergraben/ ſtellen
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            ſie andere geſchirr darunder/ vnd machend oben ein feüwr darauff/ alſo fa-
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            ret das queckſilber auß zwifacher vrſach hinab/ von der ſchwere wegẽ/ vnd
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            weil es deß feüwrs rauch fleücht. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt nach ein andre komlichkeit hie/ nam
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            lich daß auch ein gering feüwr hie genůg thůt/ ſonſt wurde es von einẽ gro-
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            ßen verzeert. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ ſoll man es vnder ein kleins ſetzen. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt auch ein klein
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            feüwr genůg zů leichten dingen/ als violẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo ſoll man in der kochung auff
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            alle ding acht haben/ dann über diſes/ daß die ſubſtantz von einem zimlichẽ
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            feüwr den mehrentheil verzeert/ wirt auch das überig verderbt/ vnd fahret
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            alle krafft daruon.</s>
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            auſ zů ziehẽ</note>
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            <s xml:space="preserve">Man machet auch etliche diſtillierung durch ſchwitzen/ als dann diſe iſt/
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            auß wölcher ein beſonder augen ſelblin wirt/ vonn wöllichem vyl übelgeſe-
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            hende/ oder die flecken in augen gehabt/ oder ſonſt entzündet geweſen/ über
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            alle hoffnung ſeind geſund worden. </s>
            <s xml:space="preserve">Man thůt im alſo. </s>
            <s xml:space="preserve">In dem Meyen wañ
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            die kreütter blüen/ ſamblet man am morgen mit dem tauw augen kreüter/
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