Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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631 dlxxv
632 dlxxvi
633 dlxxvij
634 dlxxviij
635 dlxxix
636 dlxxx
637 dlxxxi
638 dlxxxij
639 dlxxxiij
640 dlxxxiiij
641 dlxxxv
642 dlxxxvi
643 dlxxxvij
644 dlxxxviij
645 dlxxxix
646 dxc
647 dxci
648 dxcij
649 dxciij
650 dxciiij
651 dxcv
652 dxcvi
653 dxcvii
654 dxcviij
655 dxcix
656 dc
657 dcl
658 dcij
659 dciij
660 dciiij
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              <pb o="dlxxxij" file="0638" n="638" rhead="Von mancherlei wunderbaren"/>
            deßen findet man in Sicilien/ aber gar ſubteyl vnnd dünn. </s>
            <s xml:id="echoid-s18520" xml:space="preserve">wañ man nun
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            wollen/ beltz/ oder federen darüber zeücht/ wirt die werme beßer mögen da
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            rinn behalten werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s18521" xml:space="preserve">alſo mag beſchehen/ daß die werme ſo von dem feür
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            entpfangen in den gemachen vyltag beleibẽ mag/ welches man doch ſchwer
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            lich glaubet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18522" xml:space="preserve">Aber in dem winter werden der gemachen wend kommlich mit
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            wullen/ vnnd im ſommer mit leinem tůch überzogen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18523" xml:space="preserve">ettliche bereitten es
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            mit leder/ die ander mitt tapeten/ welches dann alles nutzlich. </s>
            <s xml:id="echoid-s18524" xml:space="preserve">es iſt zwar
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            ein wunderbarliche kunnſt geweſen/ daß mann das leder alſo übergül-
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            den mag.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18526" xml:space="preserve">Vnder die gůten ſpeyßen iſt vorzeytten das kölkraut gehalten/ vnnd nit
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            allein von dem Apitio gelobet/ vnnd in den köſtlichen vnnd großen maal-
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            zeytten für getragen/ ſonder auch nach Keyßers Tiberij vnnd Druſi vr-
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            theil vnder die ding gerechnet/ zů welchen man in der welt regierung ſoll
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            ſorg habẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s18527" xml:space="preserve">alſo vyl vermögen die wolüſt in menſchlichen dingen/ es vermag
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            auch vnder den wolüſten ſo vyl das köl kraut. </s>
            <s xml:id="echoid-s18528" xml:space="preserve">wann du fragſt wie doch di-
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            ſes heißet? </s>
            <s xml:id="echoid-s18529" xml:space="preserve">ſo wirt es Cyma genennet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18530" xml:space="preserve">du verſtheſt es aber noch nit/ vnnd
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            fragſt wie es zů ghet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18531" xml:space="preserve">wañ vm̃ herbſt zeytt das köl kraut noch zart vñ allein
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            funff bletter hatt/ ſetzet man es an ein ander orth/ in dem früling bricht
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            man es ab/ vnd wirt von ettlichen auch rauw geßen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18532" xml:space="preserve">wir eßen zů winter zeyt
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            daß Capis kölkraut/ doch geſoten/ welches ſüß vnd gſund iſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18534" xml:space="preserve">Wann man Wegerich ſaamen in einer brüen kochet/ dann außtrucket/
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            vnnd über nacht die brü an ein kalte ſtatt ſtellet/ gefreürt ſie vor kelte/ vnd
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            wirt die brü/ wañ ſie geſtanden/ ſaurlecht. </s>
            <s xml:id="echoid-s18535" xml:space="preserve">wer darff es aber ein gefrüſt nen-
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            nen? </s>
            <s xml:id="echoid-s18536" xml:space="preserve">Die freßerey hatt auch erfunden daß man ſoll die ſchnecken meſten/ da
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            mit ſie beßer vnnd wol geſchmackter werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s18537" xml:space="preserve">Man machet in ein hafen vyl
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            löcher/ damit der lufft wol möge dar durch ghen/ dann beſtreicht man in al
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            lethalben mit geſottenen wein vnnd korn/ vnd zettlet man allethalben lor-
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            bletter zwiſchen die ſchnecken. </s>
            <s xml:id="echoid-s18538" xml:space="preserve">alſo werden ſie ettliche tag erneeret/ weiß nit
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            ob es lieplicher oder nutzlicher erfunden.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18540" xml:space="preserve">Vnder den woluſten iſt auch der fürnemſten ſtuck eins/ koſtliche heüßer
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              ten.</note>
            vnnd luſtige gerten zehaben/ wie ich es danu zů Pareyß geſehen hab/ vo-
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            rab eines kauffman von Florentz/ welcher Ioannes Baptiſta geneñet wor-
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            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s18541" xml:space="preserve">Zů erſt waren die wend im garten mit griegten gezieret/ dann war ein
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            brunn vnder der hüle/ vnnd in der mitte ein großer runder tiſch mit einem
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            runden/ aber offenen gewelb/ für ein herliche maalzeyt zů bereitẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s18542" xml:space="preserve">nach dar
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            bey was aber ein ſteinener tiſch auch rund/ aber klein/ vnder einem gewelb
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            ſo mit hopffen vmgeben/ vnnd vier kleine hütten auß bintzen gemachet/
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            ſo von den hopffen allethalben grün warẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s18543" xml:space="preserve">doch gefalt mir an dem gantzen
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            bauw daßelbig nit/ nach dem ich erfaren hab/ daß man mit eich beümen/
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            oder weydenbeümen/ oder vlmerbeümen/ ſo eng in einander geſetzet/ ein
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            dicken vnd kalten ſchatten bereiten mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s18544" xml:space="preserve">Dañ weil anderer gewechſen ſchat
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            ten ſchedlich/ vñ ettlicher nit beſtendig/ ettlich ſich allein weyt zerſpreyttẽ
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            ſeind diſe (ſo gemeldet) die kom̃licheſte/ namlich die weydbeüm/ eich beüm
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            der lotus ſo ſüße frucht bringt/ der alberbaum/ vnnd vlm erbaum. </s>
            <s xml:id="echoid-s18545" xml:space="preserve">doch iſt
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            eines grünenden eichbaums laub ſchatten am kelteſten vnnd geſündeſten.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18547" xml:space="preserve">Es iſt auch der apffelbaũ vnd birbaumẽ ſchattẽ eng vnd geſund. </s>
            <s xml:id="echoid-s18548" xml:space="preserve">mã mů@
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            aber die beüm ab ſtim̃len damit ſie nit zů ſpadt harfür kom̃en/ o{der} wañ ſie zů
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            groß/ nit luſtig ſeyẽd. </s>
            <s xml:id="echoid-s18549" xml:space="preserve">Etlich kom̃end zů ſpat herfür/ etlich grůnẽd nit </s>
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