Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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              <pb o="dxliij" file="0599" n="599" rhead="ſachen/ Das dreizehend bůch."/>
            gen ein klein von der brüen hinweg nimmeſt/ vnd zů mehrmalen thůſt/ ma
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            chet das fleyſch bald zů ſieden. </s>
            <s xml:space="preserve">der neßel ſaamen/ feygen ſchößlin/ vnd Mel
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            lonen ſtücklin habend ein artzney krafft hinder ihnen. </s>
            <s xml:space="preserve">das kalt waſſer ma-
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            chet es darumb deſter ehe zů ſieden/ daß es die werme in das fleiſch treibet/
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            alſo daß die ſubſtantz von einander auffgelößet wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">Etlich ding gehörend
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            eigentlich zů dem anderen/ als der wein zů den keſtenen/ dann ſie ſieden gar
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            bald darinnen/ vnd ſeind etlichen vyl angenemmer/ vorab wann der wein
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            ſüß were.</s>
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            <s xml:space="preserve">Was du aber bald wilt kalt werden/ das ſetze an die Sonnenn oder kalte
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            ſtatt. </s>
            <s xml:space="preserve">die Sonn zeücht die werme harauß/ vnnd löſchet der vmbghend kalt
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            lufft die hitz auß. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo beſchicht von widerwertigen dingenn eines/ wie auch
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            etwan von einem/ widerwertigen ding harfür kommen. </s>
            <s xml:space="preserve">Wann aber die wi
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            derwertigen qualiteten vnnd eigenſchafften vorhanden/ ſo verderbend ſie
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            die qualiteten/ ſo ihnen zů gegen ſeind/ alſo thůt die trückne der feüchte vñ
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            dem waſſer. </s>
            <s xml:space="preserve">dann man ſagt daß inn den hundstagen der regen am anfang
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            bitter ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">Die bleyene geſchirr werdend durch das feüwr nitt geſchediget
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            wann ſie voll waſſer ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">aber mitt den ſteinenen ghet es anderſt zů. </s>
            <s xml:space="preserve">Inn
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            dem diſtillieren vnnd überigen gleſenen geſchirren beſchicht das widerſpil/
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            wann man die zů dem feüwr ſetzet. </s>
            <s xml:space="preserve">dann wann man weyſſe ſtein darein le-
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            get/ ſo brechend ſie nit/ dañ die werme mag nit alſo ſtarck werden. </s>
            <s xml:space="preserve">Alſo radt
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            ich auch daß man ſchwerter auff die eymer vnnd geſchirr lege/ die man zů
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            dem feüwr thůt/ damit ſie nit brechen.</s>
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            bald erkalte.</note>
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            <s xml:space="preserve">Es lernet auch Vitruuius wind geſchirr machen/ wie du das hie beſeytz
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            ſthen ſichſt/ ſie ſeind faſt wie eines menſchenn haupt allenthalben
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            beſchloſſen/ dann daß es ein kennel hat/ durch wölches ſie/ weyl ſie
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            waſſer halten/ den wind außlaſſen/ wann man ſie zů dẽ feüwr ſtel-
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            let/ vnd alſo das feüwr anblaßen. </s>
            <s xml:space="preserve">dann wann ſie warm werdend/
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            wirt auß dem waſſer lufft/ vnnd wirt von dem lufft dasfeüwr an-
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            gezündet/ alſo beleibt durch ein vmbgang die werme vnnd geiſter. </s>
            <s xml:space="preserve">wañ mã
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            ein kenel oder rören dargegen über machet/ wirt er waſſer an ſich ziechẽ wañ
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            er hineingelaſſen/ nit allein von wegen der natürlichẽ abfart deß waſſers/
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            ſonder auch vmb der werme willen. </s>
            <s xml:space="preserve">dann die werme zeücht/ als an einem an
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            deren orth geſagt worden. </s>
            <s xml:space="preserve">Alſo machet man auch die geſchirr/ wölche ein eng
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            loch haben/ voll. </s>
            <s xml:space="preserve">dann wann du waſſer hinein thůſt/ vnnd der lufft nit hin
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            auß mag/ ſo faret das waſſer auch nit hinein. </s>
            <s xml:space="preserve">darumb thůt man kauder dar
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            ein vnd zündet ihn an/ oder wann ſie von dem feüwr erwermet worden/ fül
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            let man ſie/ vnnd keeret etwan das ober an dem geſchirr vnderſich. </s>
            <s xml:space="preserve">Die gle-
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            ſene eyer aber ſo allein ein klein loch haben/ laſſet man den athen an ſich zie
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            chen/ vnnd ſtoſſet ſie geleich vnder das waſſer/ vnnd thůt diſes zů dem off-
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            teren mal/ alſo daß ſie allgemach erfüllet werdend. </s>
            <s xml:space="preserve">ſonſt mag man diſe nitt
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            füllen. </s>
            <s xml:space="preserve">dann der lufft iſt alſo darwider/ wann man ein papeyr zů vnderſt in
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            dem geſchirr/ wölliches auch ein breit mundtloch hette/ auffſpannet/ vnnd
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            man das geſchirr oder krůg alſo vmbkeeret/ vnnd alſo lang geſtrackt vnder
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            dem waſſer lieſſe beleiben/ wurde das papeyr nit naß werden/ dañ der lufft
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            laſſet das waſſer nit hinauff fahren.</s>
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            <s xml:space="preserve">Dieweil wir aber ein mal von den krügen meldung gethon/ will ich auch
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            Ioachimi Fortij erfarnuß harzů ſetzen. </s>
            <s xml:space="preserve">ich můß aber alles eigentlich anzei-
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            gen. </s>
            <s xml:space="preserve">man leget auff zwen gleſen krüg/ wölche voll waſſer ſeind/ ein holtz ſo ei</s>
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