Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="dccclxvii" file="0923" n="923" rhead="Subteilen ſachen."/>
            tigen/ wie Ariſtoteles ſagt/ ſeind ſie ſüß/ dañ weil diſe in hitzigen landẽ her-
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            für kom̃en/ haben ſie ein wäſſerige/ aber nit feißte feüchtigkeit/ vñ ein dun
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            ne ſubſtätz/ werden ouch bald gekocht vñ außbereitet. </s>
            <s xml:id="echoid-s27478" xml:space="preserve">Die Tamarindẽ aber
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            halten dz wi{der}ſpil/ welche võ wegen {der} feißtẽ vñ jrdiſchẽ feüchtigkeit/ allzeit
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            herb vñ ſaur ſeind/ vñ bleibẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s27479" xml:space="preserve">Man findet ſie in dem theil Aethiopie/ o{der} Mo
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            renlãd/ welches ſie Bernagaſſum neñen/ auſſerhalb des krebs circkels bey
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            dem Roten meer/ gegen Nidergãg in den welden/ auß einem großẽ baum.
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            <s xml:id="echoid-s27480" xml:space="preserve">diſes hatt ein frucht wie ein trauben. </s>
            <s xml:id="echoid-s27481" xml:space="preserve">Die werck der natur ſeind wunderbar
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            lich/ darumb hatt ſie mit jrem fleiß die frucht der Balſamen wider herfür
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            bracht/ welche von jrer krafft vñ gleichnuß alſo genempt iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s27482" xml:space="preserve">dañ die frucht
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            heilet geſchwind die friſchen wunden/ vnd wachſet der baum vmbſich/ wie
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            vor zeiten des balſams/ vnd henckt ſich an.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27484" xml:space="preserve">Man bringt jetz auß Hiſpaniola ein ander geſchlecht des Balſams/ ge-
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            gleich wie Iuiu ben gefarbet/ diſe ſcheinet vnd iſt zech/ hatt ein wunderbar
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            lichen lieblichen geſchmack/ daß es keiner glauben mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s27485" xml:space="preserve">Ich hab jhn zů Le-
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            on bey Sebaſtiano von Bonony des Künigs werckmeiſter geſehen. </s>
            <s xml:id="echoid-s27486" xml:space="preserve">Er iſt
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            ein hẽrrlicher vnnd geſchickter mann/ der mich vaſt lieb hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s27487" xml:space="preserve">Sonſt hab
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            ich ihn auch zů Ianua geſehen/ welcher räß wie pfeffer auff der zungen ge-
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            weſen/ aber als ich glanb/ was er vom feüwr alſo verderbt/ dañ er ſchmackt
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            ſtarck/ als wann er verbrennt were. </s>
            <s xml:id="echoid-s27488" xml:space="preserve">Es ſeye aber dem wie es wölle/ ſo heilet
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            er auch die friſchen wunden geſchwind/ vñ nimbt die runtzelen hinweg. </s>
            <s xml:id="echoid-s27489" xml:space="preserve">Ich
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            glaub daß das öl/ ob es gleich nit zů allen/ ſo iſt es doch zů vyl dingen gůt/
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            zů welchen auch der recht Balſam gůt iſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27491" xml:space="preserve">Auß dem fleiſch zeücht man die feißte alſo (wie ich es auch ſelbs im brauch
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              fleiſch auſs
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              ſchmeltze.</note>
            hab) man ſchneidet es zů ſtucken/ vnd thůt es in beſchlöſſen gleſen geſchirr/
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            mit einem pergament bedeckt. </s>
            <s xml:id="echoid-s27492" xml:space="preserve">dann ſetzt man es inn ſiedend waſſer/ ſechs
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            oder ſieben ſtund lang/ ſo wirt das fleiſch alles ſchier zů feißte/ ſchmeltzt
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            vnnd zerghet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27494" xml:space="preserve">Tartarum oder weinſtein zerghet von feüchtigkeit/ oder in einem mar-
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            mor vnder die erden vergraben/ oder in einem glaß/ daß den dampff vnd
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            rauch des heiſſen ſiedigen waſſers auff fahet. </s>
            <s xml:id="echoid-s27495" xml:space="preserve">Mit ſolcher weiß werden vyl
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            ding welche von dem feüwr zů kalch werden/ in öl verwandlet. </s>
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            noch vngewiß/ ob des weinſteins ſafft öl ſeye oder waſſer. </s>
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            bel brennt/ wirt er zů öl/ dann der rauch der auffgefaßt wirt/ weil er erkal-
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            tet/ wirt zů öl/ als ich erfaren hab. </s>
            <s xml:id="echoid-s27498" xml:space="preserve">Mann můß aber nur ein gleſin geſchirr
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            haben/ welches man Vola nennet/ vnd fleiſſig acht haben daß es langſam
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            brenne.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27500" xml:space="preserve">Wie ghet es aber zů/ das etlicher blůmen geruch oder geſchmack nitt inn
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              dem diſtillie-
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              ren nit alle ge
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              ſchmäck blei-
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              ben.</note>
            den gediſtilliertẽ waſſeren bleibt? </s>
            <s xml:id="echoid-s27501" xml:space="preserve">ſonder wie in Iaſemino/ Nägelin vnd gil
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            gen blůmen/ wirt das waſſer gar vngeſchmackt. </s>
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            ſagt/ daß ſollicher dünnen ſubſtantz nichts dickes zůkom̃en oder zůgefügt
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            werden mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s27503" xml:space="preserve">Darzů wirt helffen wann man die bletter der vngeſchmackten
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            kreüter alſo ordnet/ daß eines vmb das ander lige/ vnd zů der dicken mate-
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            ry/ wolriechende ding legt/ welche doch nit verbreñt ſeyen/ vñ darnach ge-
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            diſtilliert wirt/ alſo mag man allein den geſchmack herauß bringen. </s>
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            ſie in dz waſſer gelegt/ laſſend ſie kein geſchmack/ ſonder ſie faulend. </s>
            <s xml:id="echoid-s27505" xml:space="preserve">vnnd ſo
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            man dz feüwr nit zimlich darzů thůt/ verbreñt es diſe/ welche jrrdiſcher na-
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            tur ſeind/ ſo es aber zimlich gemacht/ ſcherpffet es ſie nur.</s>
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