Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
Text
Text Image
Image
XML
Thumbnail overview
Document information
None
Concordance
Notes
Handwritten
Figures
Content
Thumbnails
Table of handwritten notes
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
[out of range]
>
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
[out of range]
>
page
|<
<
(dxxxvij)
of 997
>
>|
<
echo
version
="
1.0RC
">
<
text
xml:lang
="
de
"
type
="
free
">
<
div
xml:id
="
echoid-div749
"
type
="
section
"
level
="
1
"
n
="
71
">
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17166
"
xml:space
="
preserve
">
<
pb
o
="
dxxxvij
"
file
="
0593
"
n
="
593
"
rhead
="
ſachen/ Das dreizehend bůch.
"/>
ein klein von der ſtraaß irreſt/ můſt du vnder dem bloſſen himmel ligen/ o-
<
lb
/>
der vnder die mörder fallen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17167
"
xml:space
="
preserve
">wann ein nagel manglet vnnd dem roß ein ey-
<
lb
/>
ßen abfallet/ hincket es/ vnnd můſt du zů fůß ghen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17168
"
xml:space
="
preserve
">deßhalben můſt du eint
<
lb
/>
weders langſam allein in der nacht durch vnbekante orth reißen/ vnnd dei
<
lb
/>
ne geferten verlaßen/ oder etwan in ſchneller eyl reytten/ vnnd müd wer-
<
lb
/>
den/ auff welches gemeinlich ein hitz oder feber volget/ vnd etwan der tod
<
lb
/>
ſelbs. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17169
"
xml:space
="
preserve
">wann die ſtifel auffghond/ lauffet das waſſer hinein. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17170
"
xml:space
="
preserve
">dann můſt du
<
lb
/>
in der herberig beleiben/ vñ das gelt verzeeren. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17171
"
xml:space
="
preserve
">alſo daß deren vnkommlig-
<
lb
/>
keiten kein zaal/ ſo denn reyßenden auff der ſtraaß begegnet/ wann ſie nit
<
lb
/>
gar fleyßig od er überauß gewaltig ſeind.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17172
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17173
"
xml:space
="
preserve
">Es iſt aber auch der kleinen dingen auffmerckung nit wenig nutz in dem
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0593-01
"
xlink:href
="
note-0593-01a
"
xml:space
="
preserve
">Brot zů erkie
<
lb
/>
ſen.</
note
>
brot oder andere ſpeyßen zů erwellen/ wann du eintweders/ brot/ fleiſch/
<
lb
/>
vnnd anders kauffen/ oder deß gekaufften brauchen wilt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17174
"
xml:space
="
preserve
">dann das leicht/
<
lb
/>
wol gebachenn/ vnnd löcherecht brot/ iſt das beſt/ wann es ſüß iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17175
"
xml:space
="
preserve
">dañ wañ
<
lb
/>
es nit wol geſeürt/ oder etwz anders darein gemiſchet/ o{der} nit wol gebachẽ/
<
lb
/>
ſo über kommet es ein ſtarckenn vnnd böſen geſchmack. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17176
"
xml:space
="
preserve
">dann mann můß
<
lb
/>
nit allein das brot/ ſonder auch das wachs ſeüren. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17177
"
xml:space
="
preserve
">ja auch etwan die metall.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17178
"
xml:space
="
preserve
">es ghet eben mit diſen dingen als mit dem glaß zů. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17179
"
xml:space
="
preserve
">dañ durch ein lauwe wer
<
lb
/>
me wirt alles durch einander vermiſchet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17180
"
xml:space
="
preserve
">in dem brot beſchicht/ daß es alſo
<
lb
/>
wol gebachẽ wirt/ in dem wachs daß es nit zerbreche/ alſo auch in dem glaß
<
lb
/>
vnnd metallen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17181
"
xml:space
="
preserve
">doch iſt aber hie ein andere rechnung. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17182
"
xml:space
="
preserve
">dann man ſeüret das
<
lb
/>
brot ehe mã es bachet/ aber das wachs/ glaß vnd metall noch dem ſie weich
<
lb
/>
worden ſeind. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17183
"
xml:space
="
preserve
">es iſt aber diſes alſo notwendig/ wann du es vnderlaßeſt/ daß
<
lb
/>
die wechſen kertzen allethalben ſpalt bekommen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17184
"
xml:space
="
preserve
">es kommet auch die weyße
<
lb
/>
nit von diſem/ ſonder von ſeiner natur. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17185
"
xml:space
="
preserve
">dann das wachs von orient/ iſt vyl
<
lb
/>
weyßer/ weil die feüchte auß welcher das harkommet reiner iſt/ auch bas ge
<
lb
/>
leütert/ vnnd an der Sonnen getrücknet wirt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17186
"
xml:space
="
preserve
">man machet auch mitt di-
<
lb
/>
ſem das ander wachs als weyß/ wie ein leinen tůch iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17187
"
xml:space
="
preserve
">wie wol ettliche diſes
<
lb
/>
mit dem kalch vnrecht alſo bereitten. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17188
"
xml:space
="
preserve
">Ich will aber wider zů der ſpeyßen vn
<
lb
/>
derſcheid kommen.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17189
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17190
"
xml:space
="
preserve
">Das rot fleiſch iſt friſch/ wann es ein weyße feyſte hat/ iſt es von einẽ ge-
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0593-02
"
xlink:href
="
note-0593-02a
"
xml:space
="
preserve
">Friſch ſpey-
<
lb
/>
ſsen.</
note
>
ſunden thier. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17191
"
xml:space
="
preserve
">das kranck fleiſch iſt der mertheil blauw oder gäl. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17192
"
xml:space
="
preserve
">wann die le-
<
lb
/>
ber geſund/ iſt das thier allethalben gůt/ darumb hatt man die etwan zů
<
lb
/>
dem opffer gebraucht. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17193
"
xml:space
="
preserve
">Die eyer erkennet man an den weyßen vnd glantzen-
<
lb
/>
den ſchalen/ vnnd wann die ſonnen nit dardurch ſcheinet/ ſo man ſie mitt
<
lb
/>
der hand dargegen hebt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17194
"
xml:space
="
preserve
">Der beſt käß iſt welcher feiſt/ ſchwer/ vnnd ein we
<
lb
/>
nig gäl iſt/ darzů gůt am geſchmack/ lieplich am geruch/ vñ wol geſeübert
<
lb
/>
worden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17195
"
xml:space
="
preserve
">Es ſagend ettlich/ vnd reden nitt on vrſach/ man möge die käß wol
<
lb
/>
vnder dem ſchlangenkraut behalten/ dann weil diſes ſcharpff vnnd etwas
<
lb
/>
bitter/ laßet es kein feüle noch würm darzů kommẽ. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17196
"
xml:space
="
preserve
">Ob wol der knoblauch
<
lb
/>
vnnd zwibel faulet/ werden doch kein würm darinnen/ ſonder verſchwei-
<
lb
/>
nen ehe. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17197
"
xml:space
="
preserve
">An den geſaltzenẽ fiſchen iſt diſes ein gewüße rechnung/ daß ſie gůt
<
lb
/>
wann ſie nit in ſaltzwaſſer/ ſonder trocken ſaltz eingebeyßet worden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17198
"
xml:space
="
preserve
">liß die
<
lb
/>
weyße auß/ vnnd die ſich zůſammen krümmet haben. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17199
"
xml:space
="
preserve
">dann diſe ſeind alle
<
lb
/>
gůt/ vnnd welche gůt die ſeind auch gekrimbt/ wann ſie auch nitt von na-
<
lb
/>
tur einet anderen farb/ ſo ſeind ſie alſo weyß. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17200
"
xml:space
="
preserve
">dann wann das ſaltz den fiſch
<
lb
/>
erhalten/ alſo daß der nit ſchimmlet worden/ bleibt er weyß.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17201
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17202
"
xml:space
="
preserve
">Es iſt auch die vrſach der krüm̃e gnůgſam bekant. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s17203
"
xml:space
="
preserve
">dañ wañ mã in </
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>