Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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146xcVon mancherlei wunderbaren beleidigen. dañ der vnwill zeigt gnůgſam an daß die feiſte von natur ein vn
anmüetiger
geſchmack iſt/ dañ er entſthet allein von dem feiſten.
Deßhalbẽ
wie
geſagt/ iſt das geſaltzen in der ſubſtantz dẽ ſüſſen geleich/ dz feiſt aber iſt
des brauchs noturfft halbẽ angenem̃ wordẽ.
Wañ es aber die maß ü-
bertriffet
/ verletzet dz geſaltzen von {der} werme wegẽ/ dañ es ſtim̃et mitt {der} mit
telmäſſigẽ
materiẽ/ darum̃ zerſpreittet es die zũgẽ mehr dañ es ſolte/ wirt
dẽ
räſen ſcharpffen geleich/ ſo fleiſſig darauff achtet.
dañ wañ die ma-
tery
mehr iſt/ dañ dz geſaltzẽ/ wirt es bitter/ wañ aber ſeinen vyl iſt/ wirt es
{der} ſcherpffe geleich.
dañ wañ einer vyl ſaltz in die ſpyß thůt/ wirt er ein hitz
entpfindẽ
/ gleich wie des pfeffers iſt/ aberdoch nit gantz vñd gar.
dañ wie ge
meldet
/ iſt die ſcherpffe in einer ſubteilen ſubſtantz/ das geſaltzen aber in ei-
ner
mittelmäſſigen.
deßhalbẽ verletzet dz ſcharpff die zungẽ mehr/ dz geſal-
tzen
aber iſt lenger vnangenẽ.
Wañ aber dz geſaltzẽ nach {der} vyle nit gemeret/
ſon
{der} allein auß gröſſe {der} hitz/ wirtes etwz bitter.
das feiſt aber beleidiget mit
ſeiner
werme gar nicht/ dañ die werme wirt dẽ feüchtẽ hinderſich getribẽ/
ſon
{der} es beleidiget wañ jrẽ vyl iſt.
dañ weil die werme wenig krafft/ macht
ſi
allein wegẽ jrer qualitet/ dz das inſtrumẽt {der} entpfindligkeit naſſ wirt/
etwz nachlaſſet/ gleich wie ein riem̃ẽ in dẽ öl o{der} waſſer.
deßhalbẽ entpfin-
den
diſe/ ſo deſſen voll ſeind/ des anderen geſchmack nitt/ vnd habẽd ein
abſch
eühen dorab/ darum̃ zeigẽd {der} feiſt/ der geſaltzẽ/ bitter gſchmack
ein
zim̃liche werme an/ wañ deren für ſich ſelbs entpfindet.
dẽ ſcharpffen
o
{der} räſſen entpfindet nitt im ſelbs/ es ſeye dañ die zũgẽ zertheilet.
dañ
ein
ſolliche ſubteile ſubſtãtz/ weil ſie in dẽ mẽſchlichẽ cörper entſtandẽ/ thei-
let
not halbẽ die zũgẽ einanderẽ.
dann weil ſolliches {der} pfeffer geleich thůt
wañ
in darzů hebt/ warũ wolte nes nitt auch die ſch arpffe feüchte thůn/
wañ
ſie hinein getruncken oder abhin geſchlucket hatt?
wañ aber/
mit
diſem ſolliches nit entpfindet/ iſt es ein anzeigung daß es an dreyen or-
then
übel ſthet/ nam̃lich das ein treffẽliche groſſe werme dẽ leib iſt/ dz die
zũg
krãck iſt/ dz des böſſen nitt entpfindt.
eintweder weil theil
nitt
wol bey ſiñen/ o{der} die natur {der} entpfindligkeyt auß gröſſe {der} kranckheytt
überwũdẽ
iſt.
doch ſchründet die zũgẽ nitt allwegẽ einer ſcharpffẽ feüchte
auff
/ ſon{der} auch einer geſaltzenẽ/ dz offtermal/ als in einer bößẽ raud
an
{der} haut.
ſolliches iſt auch nit ſo tödlich. Deßhalbẽ ob wol die bitterkeyt
einer
zim̃lichẽ werme entſthet/ als dz geſaltzẽ dz feiſt/ iſt ſie doch vyl böſer
dañ
dz geſaltzẽ/ ſo vyl dz geſaltzẽ böſer iſt dañ dz feiſt/ dañ ſie iſt trockner.
11Bitterkeytt.
Es erfreüwet ſich die menſchliche natur (wie geſagt) vorab die zungẽ ab {der}
feüchte
.
Wo har kommet dañ dẽ bitteren ſollicher ſchad har? warum̃ hat
man
alſo ein greüwel dorab?
Darumb dz diſes nitt allein auſſerſt ſther
von
wegẽ ſeiner ſubſtãtz/ ſonder auch auſſereſt/ ſo {der} mẽſchlichẽ natur gar
wi{der}.
Darum̃ habend die bittere ding den rechtẽ warẽ gebrauch {der} geſchma
cken
nitt/ nam̃lich {der} narung.
dañ kein bitterkeyt ſpeyſſet/ ſo ver vnd es bit-
ter
iſt.
dz gar bitter iſt/ ſpeyſſet gar nicht. Es ſpeyſet auch diſes nit allein
gar
nicht/ ſonder verzeeret auch die narung {der} anderẽ ſpeyſen.
dañ die bitter
keyt
iſt trockener/ darum̃ auch dicker/ dañ ſie iſt mehr jrdiſch we{der} das ge-
ſaltzen
.
darum̃ entſthet ſie auß deren/ wañ der ſubteiler theil gar verzeert iſt.
Es hinderet aber nicht/ dz die bitterkeyt nitt ſolte mitt {der} ſubteilẽ ſubſtantz
vermiſchet
ſein/ wie auch dz räß dẽ dicken nit/ doch ſind ſie nit in inẽ.
So vyl
ſeye
genuog den geſchmackẽ geſagt/ wöllẽ wirauff die geruch kom̃en.

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