Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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              <pb o="ccccxlvi" file="0502" n="502" rhead="Von mancherley wunderbaren"/>
            verſtande. </s>
            <s xml:id="echoid-s14395" xml:space="preserve">Ich will auch beſeytz die geſchirr mitt jren namen ſetzen/ damitt
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            nicht ſchweres mehr überig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14397" xml:space="preserve">Damitt ich aber wider zů der ſach komme/ mag man von al
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              <note position="left" xlink:label="note-0502-01" xlink:href="note-0502-01a" xml:space="preserve">Diſtillier ge-
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              ſchirr.</note>
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                A@enum.</description>
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                Anſatum vas.</description>
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            len dingen ſo gediſtilliert worden/ nach dem das waſſer abge-
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            zogen/ widerum̃ durch ein krefftige feüwr öl ziehen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14398" xml:space="preserve">Es hatt
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            auch diſe regel gar kein außzug/ dann allein in dem lautteren
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            waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s14399" xml:space="preserve">doch iſt diſes an anderen orthẽ angezeigt worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14400" xml:space="preserve">Von
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              keſſel.</note>
            wölchem man auch öl nimmet/ von denẽ mag auch waſſer ge
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            @@gen werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14401" xml:space="preserve">wann man auch von einem ding waſſer vnnd
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              oder geſehirr
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              mitt zweyenn
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              handthaben.</note>
            öl zeücht/ kommet allwegen das waſſer vor dem öl. </s>
            <s xml:id="echoid-s14402" xml:space="preserve">wann aber
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            das öl anfacht harauß zůghẽ/ ſo iſt auch waſſer darbey. </s>
            <s xml:id="echoid-s14403" xml:space="preserve">Wañ
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            man aber diſes faſt nöttiget/ kommet es etwas ſchwertzer vñ
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            vnreiner/ darzů eines ſtarcken geruchs harfür.</s>
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          <note position="left" xml:space="preserve">Offen geſtaltẽ</note>
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            <s xml:id="echoid-s14405" xml:space="preserve">Ob aber wol die offen mancherley vnd vyl ſeltzame geſtalt
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            haben/ mag man ſie doch wol zů zweyen arthen vnnd gattun
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            gen bringen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14406" xml:space="preserve">Namlich der außkochenden/ wölliche eines gro-
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            ßen feüwrs bedörffen/ wann es ein metalliſche matery iſt/ vnd
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            dann der diſtillierenden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14407" xml:space="preserve">Wañ nun das ding/ ſo man diſtillie
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            ren will/ trocken iſt/ bedarff es vyl vnd eines großen feüwrs. </s>
            <s xml:id="echoid-s14408" xml:space="preserve">wann es aber
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            feücht/ eines kleineren. </s>
            <s xml:id="echoid-s14409" xml:space="preserve">vnnd wann man diſes leütteret/ eines gar kleinen.
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            <s xml:id="echoid-s14410" xml:space="preserve">Was aber außkochet/ oder erweichet/ oder aufftrocknet/ wölches dann mit
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            dem offen/ ſo widertreibt/ gewonlich beſchicht/ vnd mit hochen flammen/
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            iſt faſt die dritt arth der offen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14411" xml:space="preserve">Sonſt iſt nach ein gattung ſo widerſchlecht/
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            wann man deß feüwrs würckung mehret.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14413" xml:space="preserve">Es ſeind auch öffen ſo nitt angehefftet/ die man hin vnnd wider tragen
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              <note position="left" xlink:label="note-0502-05" xlink:href="note-0502-05a" xml:space="preserve">Kunſt offen.</note>
            mag/ wölche dann von dem Geßner der geſtalt beſchriben werden.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14415" xml:space="preserve">Man ſoll auff ein dicke/ hültzene/ lange vnd breite/ nach dem man den of
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            fen groß haben will/ tafelen/ zwo ſeyten bauwen/ zweyer ellenbogen hoch/
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            vnd eine breit/ von zieglen vnd dem beſten kalch. </s>
            <s xml:id="echoid-s14416" xml:space="preserve">zů vnderſt am boden ſolt
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            du ein eyſene blatten/ vnd zů nidereſt ein thürlin machen/ damit du durch
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            ein eyſen das feüwr vor der eſchen erhalten mögeſt/ vnnd zů dem thürlin
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            hinauß ziehen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14417" xml:space="preserve">gleich oben gegen dem thürlin ſolt du ein eyſenen roſt vnd
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            getter darhinder machen/ ſo inn die ziegel gange. </s>
            <s xml:id="echoid-s14418" xml:space="preserve">vnnd ob diſem ein ander
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            thürlin/ durch wölliches man mag holtz hinein legenn/ vnnd zů oberſt bey
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            dem thürlin wider ein eyſen kreütz/ ſo auch inn die maurenn ghet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14419" xml:space="preserve">diſe ſoll
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            in der mitte wol außgehület ſein/ damit die geſchirr mögend hinein gethon
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            werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14420" xml:space="preserve">zů obereſt in dem offen ſoll man vier löcher machen/ durch wölliche
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            der flam̃ vnd rauch gang vnd außdempffe. </s>
            <s xml:id="echoid-s14421" xml:space="preserve">man machet gemeinlich in vier-
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            eckechtigen offen die löcher bey den ecken. </s>
            <s xml:id="echoid-s14422" xml:space="preserve">in den runden aber ein klein ob dẽ
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            creütz gegen dem hafen über/ ſolliches iſt der gemein offen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14424" xml:space="preserve">Man mag auch ein vermiſchete diſtillierung machen/ wañ man auff die
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            kürbſen ein ſchaum/ ſo in öl getuncket iſt/ bindet/ alſo daß er das gantz loch
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            der kürbſen beſchlieſſe/ vnnd darnach den hůt darauff ſetzet. </s>
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            zecher ſchleim vnnd vnrath in dem ſchwom̃ beleiben/ vnnd das rein waſſer
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            vorab gebrentner wein/ harfür kommen. </s>
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            <s xml:id="echoid-s14427" xml:space="preserve">wiewol es auch alſo nit gantz lauter harauß kommet/ ſonder hatt ein frem-
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            de eigenſchafft an jm/ es ghet auch vyl an der vyle ab. </s>
            <s xml:id="echoid-s14428" xml:space="preserve">doch iſt diſe weiß nutz
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            lich/ dieweil ſie wenig zeyt vnd koſten erforderet.</s>
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