Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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              <pb o="ccccxlix" file="0505" n="505" rhead="ſachen/ Das zehendtbůch."/>
            beſchicht/ außgenommen gold vnd ſilber) geben diſes öl.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14502" xml:space="preserve">Alſo ghet es auch mit etlichẽ ſteinen zů/ mit corallen/ berlinen/ cryſtall/
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            ſmaragd/ darzů hyacinth/ aber gar wenig. </s>
            <s xml:id="echoid-s14503" xml:space="preserve">wz aber feürige natur hat/ gibt
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            auch etwas golds vnd ſilber/ vorab ſilber/ wölches etwas zartter iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14504" xml:space="preserve">vnd ſol
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            liches vyl mehr wann es zů bulffer gemachet/ wie geſagt iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14505" xml:space="preserve">deßhalben wol
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            müglich/ dz etwas wenigs mit großer kũſt vnd langẽ fleyß abgezogẽ werde/
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            wölches vmb ſo vyl köſtlicher/ nach dem vnd es ſchwerer vnd ſeltzamer. </s>
            <s xml:id="echoid-s14506" xml:space="preserve">Die
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            weil dann die zerlaſſung entſthet/ eintweders von der ſubteylen ſubſtantz/
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            ſo von der ſtettigen diſtillierung beſchicht/ oder dz die außfreſſende quali-
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            tet faſt überhand genommen/ ſo in dem ſcharpffen vnd gewaltigen eſſig ſte
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            cket/ můß man zů letſt zů ſollichem gewalt kommen/ daß auch die weichere
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            ſtein/ vnder wölchen der corall iſt/ durch ein offt gediſtillierten eſſig zerlaſ-
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            ſen werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14507" xml:space="preserve">dann diſes ſeind die aller weicheſte vnder den köſtlichen geſtei-
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            nen/ wie auch die Berlin. </s>
            <s xml:id="echoid-s14508" xml:space="preserve">deßhalbẽ beſchicht es nit mit allen/ auch nit von
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            allem ding/ vnnd nit allemal/ ſonder in diſem da ein große enderung/ ſo ü-
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            berhand genommen/ erforderet wirt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14510" xml:space="preserve">Damit ich aber wider zů dem handel kom̃e/ was einer ſubteylẽ ſubſtantz
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            iſt/ vnd ſo bald brennen/ bedörffen eines kleinen feüwrs/ als ſeind kreüter/
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            blůmen/ vnd wolriechende ding. </s>
            <s xml:id="echoid-s14511" xml:space="preserve">Man ſchetzet vnd erkeñet dz feüwr/ nach
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            dem vnd die tropffen ſtreng nach einanderen fallen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14513" xml:space="preserve">Es zeigt Conrad Geßner an/ dz gemeinlich ſo vyl zeyt von einem tropf-
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              <note position="right" xlink:label="note-0505-01" xlink:href="note-0505-01a" xml:space="preserve">Köſtlich gůt@
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              woſſer.</note>
            fen zů dem anderen iſt/ daß man möge zechne zellen/ diſes ſeye auch die lieb-
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            liche diſtillierung. </s>
            <s xml:id="echoid-s14514" xml:space="preserve">Auß diſen ſagt er von einer/ durch wölliche man ſage/ es
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            hab M. </s>
            <s xml:id="echoid-s14515" xml:space="preserve">Gallus/ Keiſers Caroliartzet cxxiiij jar gelebt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14516" xml:space="preserve">Sy haltet cubebẽ/
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            zim̃et/ galangẽ/ negelin/ muſcatnüßlin/ vnd imber/ yedes geleich vyl/ vñ
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            ſalbey viermal ſo vyl/ diſes ſoltu in brenten wein ſo ſechßmalen auß gůttem
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            wein gediſtillieret worden/ legen/ der als ſchwer/ als das ander alles ſeye/
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            vnd demnach diſtillieren. </s>
            <s xml:id="echoid-s14517" xml:space="preserve">Diſes hat in die matery ſein würckung/ vnd gibt
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            auch diſe krafft in die geiſter. </s>
            <s xml:id="echoid-s14518" xml:space="preserve">er zerlaſſet/ von wegen ſeiner treffenlichẽ wer-
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            me/ vnd erhitziget doch die glider nit/ von wegen der ſubteylen ſubſtantz/
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            als etwan vor mehr von dem brenten wein geſagt worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14519" xml:space="preserve">Etlich wöllen lie-
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            ber athamaſien dann die ſalbey haben/ von wegen deß lieblichen namẽ. </s>
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            meinen diſes ſeye daneden/ die anderen fanaceten/ ia etliche haltend es für
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            Ambroſien/ die darumb alſo genennet/ daß ſie der menſchen lebẽ lang auff-
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            halte/ vnd den götteren geleich mache. </s>
            <s xml:id="echoid-s14521" xml:space="preserve">doch iſt ſie etwas ſeltzamer.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14523" xml:space="preserve">Man gibt auch mit dem geſchmack vnd geruch allen dingen die farb/ vñ
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            diſes vyl beſſer/ leichter/ vnd nutzlicher dañ ſonſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14524" xml:space="preserve">dañ deß brenten weins ge
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            ruch vñ geſchmack verduncklet anderer geruch vnd geſchmack vyl mehr/ ſo
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            doch die farb võ keinem verletzet wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14525" xml:space="preserve">dañ deß brentẽ weins farb iſt weyß/
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            darumb legt man die gedörrete kreüter vnd die beſten darein/ mit ſampt an
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            derem das ferben mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s14526" xml:space="preserve">Es wöllen aber die Poetẽ nit allein nutzlich ſein/ ſon
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            der auch beluſtigen/ darumb ſoll es nit on beſonderen nutz beſchehen. </s>
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            ferbet ſonſt andere feüchtigkeiten auch/ als den eſſig vnd waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s14528" xml:space="preserve">man tün-
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            cket auch die wolriechenden waſſer mit anderen geruchen/ doch mit den für
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            nembſten/ als roſen/ biſem/ zibeten/ vnd ambren. </s>
            <s xml:id="echoid-s14529" xml:space="preserve">man laſſet ſie in einẽ gle-
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            ſenen geſchirr ein wenig warm werden/ wañ ſie wider kalt worden/ braucht
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            man ſie nach zweyẽ tagẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s14530" xml:space="preserve">hiezwiſchen můß man dz geſchirr wol zů beſchloſſen
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            haltẽ/ damit es nit verrieche. </s>
            <s xml:id="echoid-s14531" xml:space="preserve">diſes beſchicht aber võ wegẽ {der} ſubteylẽ ſubſtãtz.</s>
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