Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Von mancherley wunderbaren
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            ander/ vnnd zerlaß es. </s>
            <s xml:space="preserve">Zů diſem thůn chryſocollen/ bleyweyß/ campher ye-
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            des ein lot/ vñ mach küchlin darauß. </s>
            <s xml:space="preserve">auß diſen zerlaß eines mit roßwaſſer/
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            vnd beſtreich das angeſicht an der nacht damit/ zů morgẽ aber weſch es mit
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            gediſtilliertem bonen blůſt waſſer/ oder kriſchbrüen.</s>
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            <s xml:space="preserve">Ein anders wölches weyß vñ ſchön machet. </s>
            <s xml:space="preserve">nimb ſilber ſchaum vier lot/
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            weyſſen eſſig ein pfund/ diſes ſied man den dritten theil ein. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ nimb cam-
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            pher/ alaun/ chryſocollen/ weinſtein öl/ yedes ein halb lot. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes ſeüd in roß
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            waſſer/ von diſen beiden waſſeren nimb zwey geleiche theil/ vnd miſche es
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            durch einanderen. </s>
            <s xml:space="preserve">wann du das angeſicht mit weſcheſt/ ſo verghend die fle-
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            cken/ vnd wirt rein.</s>
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            <s xml:space="preserve">Ein waſſer ſo das angeſicht rot/ klar vnd ſchön machet. </s>
            <s xml:space="preserve">nimb fiſchleym/
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            vnd alat/ yedes zwey lot/ Verzinen holtz/ ſo rot vnd bekañt iſt/ vier/ lot di
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            ſes leg drey tag in waſſer/ dann ſeüds/ ſecht es durch/ vnd behalts in einem
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            gleſenen geſchirr. </s>
            <s xml:space="preserve">Man mag ein ringen vnd gantz ſchönen betrug alſo zůbe-
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            reitten. </s>
            <s xml:space="preserve">nimb ein halb lot queckſilber/ diſes ſeüd in einem gleßenen krůg (ich
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            brauch hie den gemeinen nammen) ſo voll waſſer iſt/ biß zů dem zechenden
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            theil ein/ dann thůn ein lot bleyweyß darein/ vnnd camphoren/ chryſocol
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            len oder berg grün/ yedes ein vierling von einem lot/ auch den ſafft von ei-
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            ner limonen. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes miſch alles durch einander/ vnd ſeüd es ſieben ſtund bey
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            einem kleinen feüwr/ vnnd brauch es dann. </s>
            <s xml:space="preserve">Die ſalben aber oder waſſer zů
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            der zierung bereittet/ wölche auß queckſilber gemachet/ machen zů erſt die
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            zän ſchwartz/ dann fallend ſie gar auß/ machend ein ſtinckenden athẽ/ ſcha-
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            den dem hirn vnnd geeder/ alſo daß ſie das zytteren bekommend/ oder ein
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            ſchlag volget. </s>
            <s xml:space="preserve">Ein anders ſo weyß machet vnd ein roßenfarbe farb mitt
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            einem glantz bringet. </s>
            <s xml:space="preserve">nimb vier lot chryſocollen oder goldleym/ der weyßen
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            ziſererbſen/ faſellen/ bonẽ/ yedes acht lot/ ein gall von einem ſtier/ dz weyß
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            von xij eyen/ weyſſen wein xxviij vntz/ diſes ſtoß/ miſch vnder einan{der}/ vñ
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            diſtillier es. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes iſt vnſchedlich/ darzů bekañdt daß es gar faſt abtrücknet.</s>
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            <s xml:space="preserve">Ein Küniglichen betrug ſo von ſiebenzehen ſtucken zůſammen geſetzet/
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            vnd der aller beſt iſt/ machet man alſo. </s>
            <s xml:space="preserve">Nimb Oliuen blůſt/ holder/ weyß
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            roßen/ citrangel/ vnd jaſeminen yedes ein hand vol. </s>
            <s xml:space="preserve">friſch eyer/ vnzeittige
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            friſche feigen/ erdſchnecken/ eines yedẽ zwölff/ camphor/ geſpalten alaun/
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            yedes ein vierling eines lot/ chryſocollen oder bergrün ein halb lot/ Rocha
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            lat ein halbẽ vierling/ gebülffereter alat ein drittheil eines lot/ queckſilber
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            ij drittheil/ rot wachs zwey lot/ weiß lilien blůmẽ ein hand voll. </s>
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            yeder zeyt die blůmen in gediſtilliert waſſer legen/ dañ die eyer/ ſchnecken/
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            vnd feigen durch einander miſchen. </s>
            <s xml:space="preserve">deſſen halbẽ theil behalt beſonders/ in
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            den anderen aber leg das wachs/ vnd dz überig ſo zů bulffer geſtoſſen. </s>
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            es dann in ein gleßen geſchirr/ vnnd ſtell es an die Sonnen/ vnnd laß es ſo
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            lang beleiben/ biß es alles deß wachs geſtalt bekommet. </s>
            <s xml:space="preserve">dann leg es in ein
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            rein weyß leinen tůch/ vnnd thůn es in fünffzechen gediſtillierte eyer/ vnd
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            ein pfund honig/ vnnd ſtell es ſo lang an die Sonnen/ biß das waſſer auff-
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            trocknet. </s>
            <s xml:space="preserve">dann nimb einer linßen groß/ vnnd ſtreich mit dem erſten behal-
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            tenen waſſer das angeſicht an. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt wunderbar.</s>
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            <s xml:space="preserve">Die runtzlen hinzůnem̃enn. </s>
            <s xml:space="preserve">nimb ſtickwurtz vñ ſtoß die mit einer feißten
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            feigẽ/ dañ ſtreich es an. </s>
            <s xml:space="preserve">man můß aber nach {der} auſtreichung ſpacieren biß {der}
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            ſchweyß volgt. </s>
            <s xml:space="preserve">ſonſt beißt die ſtickwurtz die haut vff/ dañ ſie bringt dz iuckẽ.</s>
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            <s xml:space="preserve">die hinnem̃ung/ erneüwerung/ vnd ende-</s>
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