Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="cccxxix" file="0385" n="385" rhead="ſachen/ Das ſiebend bůch."/>
            es nit gar beſchicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s10734" xml:space="preserve">Daß Salmen hertz lebet lang/ vnd alſo ſehr daß die boß
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              <note position="right" xlink:label="note-0385-01" xlink:href="note-0385-01a" xml:space="preserve">Salmen hertz</note>
            hafftigenn fiſcher das außgehauwen Salmenn hertz in die abgeſtorbenen
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            Salmen ſtoſſen/ ſo faſt ſtinckend/ damitt man vermeine diſe lebend nach.
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            <s xml:id="echoid-s10735" xml:space="preserve">vnnd verkaufft man alſo vyl/ vnder einem hertz.</s>
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            <s xml:id="echoid-s10737" xml:space="preserve">Die fiſch kom̃en gern zů der milch/ vnd lieben deß gebratenen geſchmack/
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            vorab der Sepien vnd Polypen. </s>
            <s xml:id="echoid-s10738" xml:space="preserve">Sy ſterben von deß kupffers vnd ſchwe-
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            bels geruch/ wann ſie diſen müſſen vmb ſie haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s10739" xml:space="preserve">Wir haben aber an ande
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            ren orthen von einer treffenlichen anzaal fiſchen meldung gethon. </s>
            <s xml:id="echoid-s10740" xml:space="preserve">doch zei
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            get Albertus vnder anderen exemplen an/ man habe in ſeinem flecken an
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            der Thůnauw/ von der kelte wegen/ ſo vyl fiſch gefangẽ/ vnd eingeſaltzen/
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            daß man zehen wägen voll hinweg gefüret.</s>
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          <head xml:id="echoid-head58" xml:space="preserve">Was von den Thieren kommet/
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          Das xxxix. Capittel.</head>
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            <s xml:id="echoid-s10742" xml:space="preserve">WAnnenhar kom̃et diſes/ dz die eyer ſo nach dẽ neüwen Mon im
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              <note position="right" xlink:label="note-0385-02" xlink:href="note-0385-02a" xml:space="preserve">Eyer.</note>
            Augſten gelegt werdẽ/ nit verderbẽ nach abnem̃en/ ſon{der} gantz
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            friſch bleibẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s10743" xml:space="preserve">dañ diſes hab ich zů end des Wintermonats/ als
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            ſchon drey monat fürüber warẽ erfarẽ/ alſo dz man vermeinet
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            ſie ſeyen erſt gelegt wordẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s10744" xml:space="preserve">Etlich ſagẽ diſes geſchehe in dẽ ſelbi-
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            gen monat/ doch allein wañ der mon abnim̃et. </s>
            <s xml:id="echoid-s10745" xml:space="preserve">Solches were ein großer vn
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            derſcheid/ dañ ſie wurdẽ nit im ſelbigen monat gelegt werdẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s10746" xml:space="preserve">Die vrſach iſt/
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            daß die wäſſerige feüchtigkeit bald verſchweinet/ was auch überig/ iſt feißt
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            vnd wenig. </s>
            <s xml:id="echoid-s10747" xml:space="preserve">dz widerſpil beſchicht im Hornung/ dañ die Soñ lauffet in dem
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            zeichen/ ſo dem vorgenden gar zů wider. </s>
            <s xml:id="echoid-s10748" xml:space="preserve">darumb werdẽ ſie allein halb voll/
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            vnd beleiben nit lang. </s>
            <s xml:id="echoid-s10749" xml:space="preserve">In dẽ ſom̃er behaltet man diſe in külen vnd trocknen
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            kleyen/ in dem winter im ſtrauw/ dañ es iſt trocken vnd warm. </s>
            <s xml:id="echoid-s10750" xml:space="preserve">in dem ſaltz
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            werden ſie auß deſſen krafft lär. </s>
            <s xml:id="echoid-s10751" xml:space="preserve">Man ſicht faſt in diſen die elementen vnd {der}
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            gantzen welt geſtalt/ doch vmbgekeeret. </s>
            <s xml:id="echoid-s10752" xml:space="preserve">dañ was in {der} mitte iſt/ bedeütet die
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            him̃eliſche werme/ dz zů ring harumb ghet/ das waſſer/ die ſchalen behaltet
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            alles zůſamen/ vnd fahrt der blaſt iñwendig dahar. </s>
            <s xml:id="echoid-s10753" xml:space="preserve">doch iſt diſes vyllicht zů
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            gering dann daß es hiehar gehöre. </s>
            <s xml:id="echoid-s10754" xml:space="preserve">diſes iſt nit ein geringer handel/ daß ich
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            ein koch bey dem Iſtoniſchen Fürſten erkennet/ wöllicher die friſchen eyer
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            von den altẽ am geruch vnderſcheidet. </s>
            <s xml:id="echoid-s10755" xml:space="preserve">Doch iſt diſer vnderſcheid leichtlich
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            zů erkundigen/ dañ ſie ſchmecken faſt ſtarck von der hennen blůt vnnd leib.
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            <s xml:id="echoid-s10756" xml:space="preserve">doch můß man in ſolchen ſubteylen dingen ein lange vnd fleiſſige erfarung
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            haben/ wie auch in vnderſcheidung deß edlen geſteins. </s>
            <s xml:id="echoid-s10757" xml:space="preserve">Man kan aber (wie
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            geſagt) den vnderſcheid leichtlich verſthen. </s>
            <s xml:id="echoid-s10758" xml:space="preserve">die langen eyer vnd ſo zů oberſt
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            etwas geſpitzet/ bringen weyblin/ die ronden vnd ſtumpffen/ als Ariſtote-
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            les anzeigt/ vnd die erfarung lernet/ meñlin.</s>
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            <s xml:id="echoid-s10760" xml:space="preserve">Wann man die friſchen eyer in waſſer ſeüdet/ beleiben ſie bey einandern/
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            die alten aber ſchrinden auff/ vorab wañ man ſie zů dem feüwr leget. </s>
            <s xml:id="echoid-s10761" xml:space="preserve">Etlich
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            vermeinend daß die eyer mögen gekochet werden/ wañ man ſie lang zů ring
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            harumb ſchwinget/ vnnd zů nidereſt in ein ſchlenckeren legt. </s>
            <s xml:id="echoid-s10762" xml:space="preserve">wölliches die
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            Babylonier gethan/ als Celius Rhodiginus bezeüget. </s>
            <s xml:id="echoid-s10763" xml:space="preserve">es iſt nitt ſchwer di-
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            ſe zů kochen/ wañ mañ ſie ſchnell vmbtreibet/ aber ein arbeit alſo lang vnd
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            behend vmbzůtreiben. </s>
            <s xml:id="echoid-s10764" xml:space="preserve">Man vermeinet auch daß diſe/ ſo am Chriſtag vnd
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            der Auffart gelegt werden/ lang beleiben. </s>
            <s xml:id="echoid-s10765" xml:space="preserve">dann wañ die ſchalen auß großer
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            kelte ſtarck worden/ laſſet ſie deß luffts eigenſchafft nit bald dick werdẽ. </s>
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