Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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637dlxxxiſachen/ Das dreizehend bůch. ten/ die großen vor den kleinen/ vnnd wann man die zeytt jm jar/ das orth/
vnnd
andere vnderſcheid bedencket.
dem dritten nach dem vnnd ſie be
reittet
werden/ als gebrotẽ/ geſotten/ gebachen/ geröſtet/ bey einem gro-
ßen
oder kleinen feüwr/ lang oder kurtz/ mit dem eingeweid/ als die feiſten
wachtlen
.
dem vierten von gethonen gewürtzen/ ſpecereyẽ/ kreüterẽ/
wein
/ geſottẽ moſt/ öl/ vnd ſafften.
fürnemmlich aber ein baſteten ſo man
cherley
mal hatt.
man kochet die im bachoffen/ ſchlecht ein teig darumb/
thůt
gewürtz vnnd feiſte darzů.
Wann man auch beſondere theil an einem thier außlißet/ als der hennen
leber
/ deß trutta kopff/ der fiſchen/ ſo lebendig geboren/ zungen/ der Ma-
ien
rogen/ der Stören magen vnd eingeweid/ welche auch die Götter ſelbs
nit
verwerffen wurden/ wie man ſagt.
diſes gehört dem anderen puncten
von
der erwellung.
Damit man aber ein vollkommene lieplichkeit befinde/
gehört
auch ein ordnung hie / wann du diſe vmkeereſt/ richteſt du nicht
auß
.
Man ſoll auch der zeytt achten wie lang man gemeinlich diſe bereit
ten
ſoll/ vnnd demnach wann ſie bereittet/ daß ſie nit verderben.
Man ſoll
auch
die frücht/ obs/ vnnd käß/ nach eines yeden art ordenlich/ vnnd ſei
ner
zeytt für tragen.
auß diſen wenig gebotten beſthett die gantze narung/
vnnd
freßerey.
doch hab ich allein in kurtzem diſes angezogen/ vnnd offt
meldung
gethon/ es ſeye mehr darhinder verborgen/ wie ich dann auch die
baſteten
für die beſten gehalten.
dann die feißte feüchtigkeit würt in diſen
gebraten
/ verbrent nit vnnd verreücht nit/ dann ſie iſt allethalben mit ei-
ner
feüchten decken überzogen/ darumb mag man auch ſpecereyen darzů-
thůn
/ welche nit verbrennen/ wie jnen dann leichtlich ſonſt beſchicht.
Deß
halben
wo kein bößer geſchmack vorhanden/ ſo iſt nicht beſſers/ als in et-
lichen
/ da der ſtarck geſchmack vorhin verriechen ſoll.
deßhalben mag man
die
iungen färlein nit ſo wol füllen.
Es dienet auch treffenlich wol einem angenemmen geſchmack/ vnnd
daß
die ſubſtantz ſteyff bey einanderen beleibe/ daß man ein ding nit ehe in
daß
waßer lege/ dann es ſiedende ſeye/ doch würt die breyen vngeſchmackt.
alſo ſoll man dem fleiſch/ fiſchen/ krebſen/ ſchnecken/ lattich/ kölkraut vnd
anders
der geleichen thůn/ dann ſie behalten jren geſchmack vnnd geruch/
laßend
ſich zerreyben/ doch werden ſie nit ſo weycb/ vnd die brü nit als güt.

Vnder
den angenem̃en waſſeren iſt keines beßer dann das lauter geſotten
wirt
/ demnach daß allein von dem pfeffer bereitet/ dem dritten daß von
melonen
ſaamen vnnd meertreüblen geordnet/ wañman harnach achtkrie
chen
darein legt/ vnd laßt es ein klein ſieden.
man ſoll ein quintlein der Me
lonen
ſaamẽ/ vnd ſechs quintlein meertreübel viertzig vntz waſſer nem
men
.
dann wann man diſes drey oder vier malen durch ſechtet/ wirt es faſt
deß
wein farb bekom̃en/ ein ſüßen geſchmack haben/ darzů etwas ſaurlecht.
Vnder diſe ding ſo ein woluſt vnd nutzbarkeit bringẽd/ gehöret daß wir
11Gemach be
reiten
.
jm ſommer on hitz/ vnd jm winter on froſt wonen mögend.
es iſt aber nicht
beßers
wider die kelte/ dann ein klein hültzen gemach ſo allethalben wol be-
ſchloßen
/ alſo daß nienen kein ſpalt ſeye.
es iſt aber vyl kommlicher/ daß di
ſes
auß bretteren gerüſtet/ welche die werme lang behaltẽ.
darũb müßen
diſe
auß ſteyffem holtz ſein/ ſo ein feißte warme feüchtigkeit an im hatt/ wie
vylicht
das reckholder holtz iſt/ auß welchem das gummen fleüßet/ welches
wir
Sandarachen neñen.
vylicht iſt diſes beßer/ an welchẽ Anacardẽ ſeind.

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