Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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Von mancherlei wunderbaren
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            darũb ſolter geſagt habẽ/ die feiſten ding. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ was faſt feißtiſt/ das ſpeiſet
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            vnd fůret alles wol/ ob ſie ſchõ nit ſüß ſeind/ als die eyer/ fleiſch vnnd brot.
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            <s xml:space="preserve">Velicht hatter in diſem Ariſtoteli geuolget. </s>
            <s xml:space="preserve">Es begreiffet aber Ariſtoteles
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            doſelbſten vnder dem ſüßẽ das feißt gantz offenbar. </s>
            <s xml:space="preserve">darũb ſoll mã der Ari-
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            ſtoteliſchen kürtzen etwas zůgeben/ die doch gantz volkom̃en iſt/ dem Gale-
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            no aber gar nit/ wölcher weil er vn{der} dem ſüſſen dz feißt nit verſthet/ weit irr
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            gath. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ er aber das feißt in dem ſüßen begreifft/ war es vyl beſſer ein ſol
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            lichen wichtigen handel heiterer anzeigen/ die weil er doch in den ſelbigẽ bü
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            cheren vyl ding/ ſo min{der} nutzlich/ nach der lenge auß ſtreicht/ mit vylen di
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            ſputatzen/ faſt biß zů verdruß. </s>
            <s xml:space="preserve">diſe frag aber iſt die aller fürnemſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Wir wöl
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            len aber den Galenum bleiben laſſen (dañ wir mögen nitt alle alles ſamen/
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            wie Vergilius ſagt. </s>
            <s xml:space="preserve">vnd ein anderer/ Es ſchlafet etwan auch der gůt Nome
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            rus) vnd mit der angefangnen diſputatz fürfarẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Wir habẽ geſagt/ es ſtan-
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            de die narung nit in dem ſüßen/ ſonder feißten. </s>
            <s xml:space="preserve">dannenhar ſehend wir auch
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            daß die kirßen/ pferſig/ vnnd Melonen wenig ſpeyſen/ dieweil man die nit
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            behaltet. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ ſie haben allein ein wäſſerige feüchte. </s>
            <s xml:space="preserve">hargegẽ ſpeyſen die treü-
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            bel/ feygen/ citonien/ vyl mehr/ darũb behaltet man diſe auch/ vnnd noch
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            mehr dañ diſe/ die nuß/ haſelnuß/ dannen kernen/ vnnd mandelkernen. </s>
            <s xml:space="preserve">es
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            ſeind aber die ding alle feißt/ vnd laßend vyl öl von jnen/ darumb behaltet
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            man ſie. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo auch die oliuen/ wiewol ſie bitter ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben bekandt/
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            das die feißte feüchtigkeit von einer zimlichẽ werme entſtath/ alſo dz auch
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            die Mandelkernen etwas bitterkeit behaltẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Dieweil dann ſüße ding von
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            einer getemperierten werme entſthond/ vnd vyl einer minderen/ dann die
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            feyßte/ vnd aber die feißtẽ ding nit faſt riechen/ zům theil von wegẽ mech
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            tiger feüchte/ zům theil auß kleiner werme/ dañ es můß ein große kochũg
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            ſein/ oder ein verderbung/ oder ein kälte/ darmit ein ſtarcker geruch wer-
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            de. </s>
            <s xml:space="preserve">die ſüße ding aber haben deren gar keins nit/ auß wölchem volget/ daß
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            ſüße ding nit wol einen geruch geben mögend.</s>
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            irret.</note>
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            <s xml:space="preserve">Du ſagſt aber/ wie? </s>
            <s xml:space="preserve">wilt du daß ſüße ding nit wol ſpeyſen? </s>
            <s xml:space="preserve">nũ iſt doch die
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            milch gar ſüß/ vnnd ſpeyſet treffenlich ſeer? </s>
            <s xml:space="preserve">So antworten ich/ wann die
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            milch bey einanderen iſt/ ſo ſpeyſet ſie wenig. </s>
            <s xml:space="preserve">wann du aber den wäſſerigen
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            theyl daruon ſündereſt/ vnd es eintweders käß oder ancken/ oder ſchaum
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            oder ein feyßte wirt/ wölche die Venediger der milch raun nennẽd/ oder
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            Caſeris/ ſo ſpeyſet ſie gar wol/ es hatt aber ſolliches mehr einen feyßten ge-
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            ſchmack/ dañ ein ſüßen. </s>
            <s xml:space="preserve">Die dick milch ſo nach der geburt kompt/ iſt ſüß vñ
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            ſpeyſet wenig. </s>
            <s xml:space="preserve">Du ſagſt aber/ wañ man das waſſer von der gerenten vnd zů
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            ſam̃en geloffen milch abſünderet/ alſo daß das überig alles weyß iſt/ ſo die
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            Meylender zoncatẽ neñen/ iſt ſie ſüß vnd ſpeyſet gar wol. </s>
            <s xml:space="preserve">So ſprich ich/ da-
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            ſelbſtẽ ſeye ein feyßter geſchmack/ weil er aber von {der} ſůße überwundẽ wirt/
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            ligt er verborgẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">ſollichs zeigt an dz die bald ſettiget. </s>
            <s xml:space="preserve">Es ſpeyſet der ſchaum
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            nach ſeiner proportz nit faſt/ deßhalbẽ ob er wol ſüß iſt/ hin{der}et er vns nicht
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            in der regel. </s>
            <s xml:space="preserve">wann du aber die vyle anſichſt/ ſpeyßt er gar faſt/ ſo du jn aber
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            zůſam̃en truckeſt/ gibt er einẽ feyßtẽ geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">Alſo iſt bekañt das man die
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            geruch/ mit ſampt jrẽ vnderſcheidẽ vnd gattungẽ/ wol erkeñen mag. </s>
            <s xml:space="preserve">Man
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            můß aber gewonẽ/ das wir diefleiſſig erforſchẽ/ dañ wie mehrẽ theil die ver-
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            miſcheten ſubſtantzẽ mãcherley ſeind/ vñ doch beyeinanderẽ/ alſo auch die
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            geruch. </s>
            <s xml:space="preserve">Als {der} Meyerõ/ wölcher nit allein ein gewirtztẽ geruch/ ſon{der} auch ei
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            nes ringen/ beüriſchen vnd wilden. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben zeigt er ein krefftige werme
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