Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

List of thumbnails

< >
501
501 (ccccxlv)
502
502 (ccccxlvi)
503
503 (ccccxlvij)
504
504 (ccccxlviij)
505
505 (ccccxlix)
506
506 (ccccl)
507
507 (ccccli)
508
508 (cccclij)
509
509 (ccccliij)
510
510 (ccccxliiij)
< >
page |< < (ccccxlix) of 997 > >|
ſachen/ Das zehendtbůch.
    <echo version="1.0RC">
      <text xml:lang="de" type="free">
        <div type="section" level="1" n="58">
          <p>
            <s xml:space="preserve">
              <pb o="ccccxlix" file="0505" n="505" rhead="ſachen/ Das zehendtbůch."/>
            beſchicht/ außgenommen gold vnd ſilber) geben diſes öl.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <div type="float" level="2" n="17">
            <note position="left" xlink:label="note-0504-01" xlink:href="note-0504-01a" xml:space="preserve">Oel auſs me
              <lb/>
            tall ziechen.</note>
          </div>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Alſo ghet es auch mit etlichẽ ſteinen zů/ mit corallen/ berlinen/ cryſtall/
              <lb/>
              <anchor type="handwritten" xlink:label="hd-0505-1a" xlink:href="hd-0505-1"/>
            ſmaragd/ darzů hyacinth/ aber gar wenig. </s>
            <s xml:space="preserve">wz aber feürige natur hat/ gibt
              <lb/>
            auch etwas golds vnd ſilber/ vorab ſilber/ wölches etwas zartter iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">vnd ſol
              <lb/>
            liches vyl mehr wann es zů bulffer gemachet/ wie geſagt iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben wol
              <lb/>
            müglich/ dz etwas wenigs mit großer kũſt vnd langẽ fleyß abgezogẽ werde/
              <lb/>
            wölches vmb ſo vyl köſtlicher/ nach dem vnd es ſchwerer vnd ſeltzamer. </s>
            <s xml:space="preserve">Die
              <lb/>
            weil dann die zerlaſſung entſthet/ eintweders von der ſubteylen ſubſtantz/
              <lb/>
            ſo von der ſtettigen diſtillierung beſchicht/ oder dz die außfreſſende quali-
              <lb/>
            tet faſt überhand genommen/ ſo in dem ſcharpffen vnd gewaltigen eſſig ſte
              <lb/>
            cket/ můß man zů letſt zů ſollichem gewalt kommen/ daß auch die weichere
              <lb/>
            ſtein/ vnder wölchen der corall iſt/ durch ein offt gediſtillierten eſſig zerlaſ-
              <lb/>
            ſen werden. </s>
            <s xml:space="preserve">dann diſes ſeind die aller weicheſte vnder den köſtlichen geſtei-
              <lb/>
            nen/ wie auch die Berlin. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalbẽ beſchicht es nit mit allen/ auch nit von
              <lb/>
            allem ding/ vnnd nit allemal/ ſonder in diſem da ein große enderung/ ſo ü-
              <lb/>
            berhand genommen/ erforderet wirt.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <div type="float" level="2" n="18">
            <handwritten xlink:label="hd-0505-1" xlink:href="hd-0505-1a"/>
          </div>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Damit ich aber wider zů dem handel kom̃e/ was einer ſubteylẽ ſubſtantz
              <lb/>
            iſt/ vnd ſo bald brennen/ bedörffen eines kleinen feüwrs/ als ſeind kreüter/
              <lb/>
            blůmen/ vnd wolriechende ding. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſchetzet vnd erkeñet dz feüwr/ nach
              <lb/>
            dem vnd die tropffen ſtreng nach einanderen fallen.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Es zeigt Conrad Geßner an/ dz gemeinlich ſo vyl zeyt von einem tropf-
              <lb/>
              <anchor type="note" xlink:label="note-0505-01a" xlink:href="note-0505-01"/>
            fen zů dem anderen iſt/ daß man möge zechne zellen/ diſes ſeye auch die lieb-
              <lb/>
            liche diſtillierung. </s>
            <s xml:space="preserve">Auß diſen ſagt er von einer/ durch wölliche man ſage/ es
              <lb/>
            hab M. </s>
            <s xml:space="preserve">Gallus/ Keiſers Caroliartzet cxxiiij jar gelebt. </s>
            <s xml:space="preserve">Sy haltet cubebẽ/
              <lb/>
            zim̃et/ galangẽ/ negelin/ muſcatnüßlin/ vnd imber/ yedes geleich vyl/ vñ
              <lb/>
              <anchor type="handwritten" xlink:label="hd-0505-1a" xlink:href="hd-0505-1"/>
            ſalbey viermal ſo vyl/ diſes ſoltu in brenten wein ſo ſechßmalen auß gůttem
              <lb/>
            wein gediſtillieret worden/ legen/ der als ſchwer/ als das ander alles ſeye/
              <lb/>
            vnd demnach diſtillieren. </s>
            <s xml:space="preserve">Diſes hat in die matery ſein würckung/ vnd gibt
              <lb/>
            auch diſe krafft in die geiſter. </s>
            <s xml:space="preserve">er zerlaſſet/ von wegen ſeiner treffenlichẽ wer-
              <lb/>
            me/ vnd erhitziget doch die glider nit/ von wegen der ſubteylen ſubſtantz/
              <lb/>
            als etwan vor mehr von dem brenten wein geſagt worden. </s>
            <s xml:space="preserve">Etlich wöllen lie-
              <lb/>
            ber athamaſien dann die ſalbey haben/ von wegen deß lieblichen namẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">vyl
              <lb/>
            meinen diſes ſeye daneden/ die anderen fanaceten/ ia etliche haltend es für
              <lb/>
            Ambroſien/ die darumb alſo genennet/ daß ſie der menſchen lebẽ lang auff-
              <lb/>
            halte/ vnd den götteren geleich mache. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt ſie etwas ſeltzamer.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <div type="float" level="2" n="19">
            <note position="right" xlink:label="note-0505-01" xlink:href="note-0505-01a" xml:space="preserve">Köſtlich gůt@
              <lb/>
            woſſer.</note>
            <handwritten xlink:label="hd-0505-1" xlink:href="hd-0505-1a"/>
          </div>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Man gibt auch mit dem geſchmack vnd geruch allen dingen die farb/ vñ
              <lb/>
            diſes vyl beſſer/ leichter/ vnd nutzlicher dañ ſonſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ deß brenten weins ge
              <lb/>
            ruch vñ geſchmack verduncklet anderer geruch vnd geſchmack vyl mehr/ ſo
              <lb/>
            doch die farb võ keinem verletzet wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ deß brentẽ weins farb iſt weyß/
              <lb/>
            darumb legt man die gedörrete kreüter vnd die beſten darein/ mit ſampt an
              <lb/>
            derem das ferben mag. </s>
            <s xml:space="preserve">Es wöllen aber die Poetẽ nit allein nutzlich ſein/ ſon
              <lb/>
            der auch beluſtigen/ darumb ſoll es nit on beſonderen nutz beſchehen. </s>
            <s xml:space="preserve">Man
              <lb/>
            ferbet ſonſt andere feüchtigkeiten auch/ als den eſſig vnd waſſer. </s>
            <s xml:space="preserve">man tün-
              <lb/>
            cket auch die wolriechenden waſſer mit anderen geruchen/ doch mit den für
              <lb/>
            nembſten/ als roſen/ biſem/ zibeten/ vnd ambren. </s>
            <s xml:space="preserve">man laſſet ſie in einẽ gle-
              <lb/>
            ſenen geſchirr ein wenig warm werden/ wañ ſie wider kalt worden/ braucht
              <lb/>
            man ſie nach zweyẽ tagẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">hiezwiſchen můß man dz geſchirr wol zů beſchloſſen
              <lb/>
            haltẽ/ damit es nit verrieche. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes beſchicht aber võ wegẽ {der} ſubteylẽ ſubſtãtz.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
        </div>
      </text>
    </echo>