Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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n
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210
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Von mancherlei wunderbaren
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gen/ ſo do mögend warm beleiben/ deßhalben auch auß allen gemüſen/
<
lb
/>
korngewächſen vnd ſcharpffen wurtzlen. </
s
>
<
s
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echoid-s5149
"
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="
preserve
">Die Iſſeier bey des heiligen geiſt
<
lb
/>
geſtad/ machend wein auß den wurtzlen/ mit wellichem ſie treffenlich trun
<
lb
/>
cken werden/ vnd vyl boßheiten vollbringend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5150
"
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="
preserve
">Wañ man abẽr honig vn-
<
lb
/>
der den wein thůt/ machet er ihn gantz angenäm. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5151
"
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="
preserve
">Deßhalben wirt der wein
<
lb
/>
<
note
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="
left
"
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="
note-0210-01
"
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="
note-0210-01a
"
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="
preserve
">wein wirt vff
<
lb
/>
viererlei ge-
<
lb
/>
ſtalt.</
note
>
auff viererley geſtalt bereytet/ entweders auß einem ſafft allein/ als nam-
<
lb
/>
lich derbeſt/ auß dẽ treüblẽ/ demnach auß granatöpfflen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5152
"
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="
preserve
">Ich hab etwan
<
lb
/>
ein ſollichen verſůcht/ welcher ein ſchlechten vnderſcheid von dem erſtẽ ge-
<
lb
/>
habt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5153
"
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="
preserve
">darnach auß den erpſelen/ auß den kütenen/ öpffel/ byren/ vnd erd-
<
lb
/>
beeren/ welcher doch nit wol mag behalten werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5154
"
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="
preserve
">Zů dem anderen durch
<
lb
/>
ein diſtillierung/ fürnemlich der gewürtzen/ vnd kernen/ als der gerſten/
<
lb
/>
weitzen vnd ziſererpſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5155
"
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="
preserve
">Darnach auß einer feülung/ dañenhar ſo vyler-
<
lb
/>
ley bier vnd getranck iſt/ als auß gerſten/ Maizen/ centhẽ vnd andere vn-
<
lb
/>
zalbarẽ dingen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5156
"
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="
preserve
">Zůletſt auß vermiſchung/ wölchen man auß honig vnd ge-
<
lb
/>
würtzen machet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5157
"
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="
preserve
">deßhalben haben wir geſagt/ daß der met mitt der zeit zů
<
lb
/>
wein werden mag/ zů ſollichem iſt der Imber/ pfeffer/ cim̃et/ bertram vñ
<
lb
/>
negelin gantz krefftig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5158
"
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="
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">Was aber hie zů von nöten/ iſt an einem anderen
<
lb
/>
orth geſagt.</
s
>
<
s
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echoid-s5159
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s5160
"
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="
preserve
">Es dienend aber auch hie har die wurtzelen/ vnd wolriechende ſcharpffe
<
lb
/>
kreüter/ doch etwas minder/ dieweil ſie nit beſtendig ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5161
"
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="
preserve
">Ich hab geſchri-
<
lb
/>
ben funden/ daß man des konechten weins geſchmack alſo vertreibẽ mög/
<
lb
/>
wañ man den ſechshunderten theil branten wein darunder thůt/ vñ einen
<
lb
/>
ſchwum zůoberſt auff des faß bunten legt/ vnnd alle tag wol auß trucket.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s5162
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="
preserve
">
<
note
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="
left
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="
note-0210-02
"
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="
note-0210-02a
"
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="
preserve
">wein gůt zů-
<
lb
/>
machen.</
note
>
der ſchwam̃ můß groß vnd neüw ſein/ alſo das er den bunten wol beſchlieſ-
<
lb
/>
ſe. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5163
"
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="
preserve
">dañ man ſagt es ſoll in ſechs tagẽ ſollicher böſer geſchmack hinweg gehn.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s5164
"
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="
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">es iſt aber wol gläublich/ er gange nit gar hinweg/ vnd nit allwegen/ dañ
<
lb
/>
von wegen des breñten weins hitz/ ſteigt der böß dunſt hinauff/ vñ ſamlet
<
lb
/>
ſich in den ſchwam̃. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5165
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="
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">wañ man aber das faß offen lieſſe/ wurde er nit erhitzi-
<
lb
/>
get/ vnd wurde alſo der dũſt nit hinauß kommen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5166
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="
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">wañ man den wein auch
<
lb
/>
anderſt dañ mit einem ſchwam̃ bedecket/ wurde der dunſt nit zůſammen ge
<
lb
/>
halten. </
s
>
<
s
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="
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"
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="
preserve
">Wañ man aber die feſſer geſeüberet als ſie vol moſt ſeind/ weil der
<
lb
/>
wein giſet oder ſeüdet/ geht der geſchmack hinweg/ vnd iſt nicht gewüſſers.</
s
>
<
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<
p
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">Des weins erhaltung vnd erkantnuß iſt von nötẽ. </
s
>
<
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">Die erkantnuß ſthet
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0210-03
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="
note-0210-03a
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="
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">was inn dem
<
lb
/>
wein zůbe-
<
lb
/>
dencken.</
note
>
in dreyen theilen/ wañ er gůt/ lauter/ vnd langwürig iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5171
"
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="
preserve
">Die erhaltung
<
lb
/>
aber iſt in vier dingen/ daß er nitt verderbe/ nit zů eſſig werde/ kein ande-
<
lb
/>
ren geſchmack an ſich nemme/ vnd das gantz jar ſüß bleibe/ wölches dann
<
lb
/>
zů vnſerem erſten fürnemmen gehört.</
s
>
<
s
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="
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"
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s5173
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="
preserve
">Zů dem anderen daß die mengel/ ſo ſich zůgetragen/ verbeſſeret werdẽ/
<
lb
/>
namlich wañ er verdorben/ ſagt man/ es machend die neſplen rinden einen
<
lb
/>
trüben wein gleich wider lauter. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5174
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="
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">Zů dem drittẽ ſoll man den wein wol rie-
<
lb
/>
chend vnd wolgeſchmacket machen/ vnd das auch durch andere mittel.</
s
>
<
s
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p
>
<
p
>
<
s
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">Zům vierdten ſollend wir verſthan was auß dem wein werde/ vnd was
<
lb
/>
für nutzbarkeit darauß volge. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5177
"
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="
preserve
">Deßhalben was ſtarcke wein ſeind/ verke-
<
lb
/>
ren ſich eintweders in eſſig/ oder faſt in brenten wein/ oder inn geſottenen
<
lb
/>
moſt/ oder in claret/ oder wolriechend tranck/ als in Nectar vñ ſtarck ſüß
<
lb
/>
getranck/ oder in anders der gleichen.</
s
>
<
s
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echoid-s5178
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s5179
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="
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">Die Neſpelen ſeind gar ſtarck/ vnnd haben ein beſondere eigenſchafft/
<
lb
/>
welches man auch inn dem ſaamen verſthan mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5180
"
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="
preserve
">Andere ding aber ha-
<
lb
/>
</
s
>
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p
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div
>
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text
>
</
echo
>